Ännu en motbild

Här har vi ännu en som är säker på att ww3 är på väg
Sovjeterna gjorde processen kort med alla mördare de fick tag i efter kriget men många kom undan. Det är deras släktingar som nu höjer sina händer i Nazihälsningar i Europa 2014. Kriget kommer lita på det. Läs mer Helena Palenas blogg

Ett råd jag vill ge unga är att läsa denna bok
Den ger de djupare kunskaper som behövs för att förstå att det första och andra världskriget egentligen aldrig har upphört, och att det tredje bara är fortsättningen.

Man behöver historien i bagaget för att själv kunna skapa sig en verklig mening inför dagsläget nu när vi överöses av propaganda.

Publicerat i augusti 2012 i Rädda Sverige.nu

Frågan är om jag känner rätt eller fel?
– Det andra världskriget tog aldrig slut utan vi har bara haft en paus?

Jag har läst denna bok, och rekommenderar den varmt till den som vill förstå vår samtid, och författaren säger och leder i bevis att:
”Ny kunskap som med all önskvärd tydlighet visar att uppgörelsen med det förflutna ännu ligger framför oss”.

Det är den hemskaste bok jag har läst någonsin, och det har tagit tid. (Jag förstår ännu mindre hur man kan kalla krig för ”insatser” och ”hjälp”, som vi gör.)

Vad kan stoppa galningar?
Det kan bara många individer som inte är lättkontrollerade, och individer med integritet. Folk som kan ifrågasätta och agera utifrån eget sunt bondförnuft, och som inte lyder order hur som och som kan stå för dessa sina handlingar, och det är att ta ansvar.

Motsatsen är att reducera sig själv till en robotstyrd ja-sägare och en som alltid försöker slippa ansvar med fraser:
– Men jag lydde bara order…
– Jag är inte så samhällsengagerad…

Är du en Josef Schulz?

Boken kan ta livet av en
Den seriösa och gedigna analysen sätter in både Hitlers och Stalins terror i ett nytt geografiskt och politiskt sammanhang. Snyders syntes utgår ifrån den sovjetiska svältkatastrofen 1932–33. Författaren betecknar den som orsakad av ekonomisk-politiska överväganden. En del av hungersnöden var avsiktligt riktad mot den ukrainska bondebefolkningen.

Om man hade sagt det då hade man blivit betraktad som helt knäpp – idag vet vi
Jordbruksvaror ifrån Ukraina och södra Ryssland skickades till Tyskland och 30 miljoner invånare i Vitryssland och sovjetiska storstäder kunde svältas till döds. Medvetet.

Den blodiga jorden: Europa mellan Hitler och Stalin
Vår historieskrivning är i bästa fall en produkt av det kollektiva minnet. Otaliga hyllmeter har ägnats Förintelsen men frånvaron av de östeuropeiska judarnas vittnesmål, bland många andra, diskuteras sällan. Ändå var östra Europa i större utsträckning än vad vi i allmänhet tänker oss skådeplatsen för 1900-talets två skräckvälden. Merparten av Europas judar levde i områden där Hitlers och Stalins planer överlappade varandra, där Wehrmacht och Röda armén stred och där tysk och sovjetisk säkerhetstjänst koncentrerade sina styrkor.

I centrum för Den blodiga jorden står de människor som dödades, inte i krig eller till följd av krig, utan avsiktligt, av politiska skäl. Tidpunkten är 1933-1945, den tolvårsperiod då både Hitler och Stalin är vid makten, och platsen Östeuropa – nuvarande Polen, Vitryssland, Ukraina och baltstaterna. Genom att sammanföra och studera de enskilda ländernas historieskrivningar visar författaren på blinda fläckar i vår gemensamma historia. Ny kunskap som med all önskvärd tydlighet visar att uppgörelsen med det förflutna ännu ligger framför oss.
Adlibris

Tidningen kulturen om boken – Bloggens egen låt; ”När kriget bryter ut” av kompositör Mats Jerrolf; skriven sensommaren 2009 i mitt hem efter ett allvarligt samtal som vi två hade.

Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds