Ansvarslösheten sipprar

link stefan lofven

Vi är säkert många som är irriterade på historier som handlar om att cancersjuka slängs ut ur systemet, och jag undrar i mitt stilla sinne varför vi inte kan hantera kriminella? Om vi backar bandet trettio år befinner vi oss i ett samhälle där det nästan var förbjudet att ens säga att vi hade nån kriminalitet alls.

Jag minns då den dåvarande ledaren för kd stod i riksdagen och påstod att det fanns bidragsfuskare
Det blev ett oherrans liv på främst s-folk, och han fick i princip skämmas. Hur kunde han påstå något sådant? Centerns nuvarande ledare är väl rätt ökänd för sitt yttrande.

Istället för att slänga ut cancersjuka ur systemet borde vi ta itu med det här:
Bedrägerierna ökar, bara skadegörelsebrott anmäldes det fler utav förra året. Under 2007 anmäldes nästan 78 000 bedrägeribrott i Sverige. Det är en 35-procentig ökning med drygt 20 000 fler brott jämfört med 2006. Inte sedan mitten av 1990-talet har så många bedrägeribrott anmälts i Sverige.

Nästan 30 procent av ökningen är bedrägerier mot försäkringskassan. Bedrägerierna mot försäkringskassan ökade med 205 procent – 5800 brott – under 2007. Bedrägeri är ett typiskt seriebrott. En enda bedragare kan ge upphov till tusentals anmälda brott under en kort period, vilket kan ge stora skillnader i statistiken från år till år. Under år 2007 förekom till exempel en anmälan om datorbedrägerier i Södermanlands län som totalt innehöll över 1000 brott. Källa: Brå, Brottsförebyggande rådet.

All forskning visar att det är risken för upptäckt som är avskräckande
Inte påföljderna, som i Sverige oftast handlar om indraget bidrag / ersättning, och återbetalningsskyldighet, villkorliga domar och i några fall fem års fängelse för brott riktade mot t.ex. Försäkringskassan. Folk som myglar är ofta multi-kriminella d.v.s. de myglar inte bara en gång utan jämt.

Vi ska inte bortse ifrån trendsättarna
När ansvarslösheten sipprar uppifrån och ner ökar det småfolkets benägenhet att mygla för myglar de där uppe kan vi mygla här nere. Annie Lööf t.ex. granskade jag för några år sedan, och den bild jag fick var att damen är rejält manipulativ och låtsades bo i Småland ena minuten och i nån lägenhet i Liljeholmen utanför Stockholm i nästa sekund men i verkligheten hade hon köpt nån vräkig villa i Nacka. För mig får man bo där men jag ogillar teater.

Jag råkade titta på SVT 24 den 23 april. Janne Josefsson, Sveriges bästa journalist höll ett föredrag. Han berättade om sitt jobb på Uppdrag granskning. Om turerna kring kommunalstrejken där Wanja Lundby ­Wedin körde med dubbla budskap. Hon sa en sak i Rapport och Aktuellt som var till arbetarnas fördel, men bakom stängda dörrar raka motsatsen. Det var kris i hela s-partiet då och efter ett möte på söndagen blåstes strejken av på måndagen.
De lågavlönade kommunalarna fick ett dåligt avtal, men Thörn och Wedin med flera, kablade ut att det fick ett bra avtal. Läs mer

Jag läste en svensk bloggare
Det var en text som hade fått rätt många kommentarer men de var fejk. Det är nästan alltid på det viset, i 99,99 fall av 100, att om folk tillåts kommentera i bloggverktyg är den kommenterande läsarens namn klickbart, och du hamnar i den personens blogg-kommentar-historik.

Varför skapar folk i Sverige verkligheter som inte finns?