Är du giftig?

I vår identitetsserie ska vi nu ställa frågan; Är du giftig?
– Vi är nog många som kan känna igen oss lite i Thomas: en man som försöker skydda sig mot sina demoner så till den milda grad att han låser in sig i en bubbla som han inte kommer ur. Jag känner många män som har gått i den fällan. Jag ser mig själv på duken emellanåt.

Det som hjälper Thomas Jacob ur bubblan är att han tvingas återknyta banden till sin dotter och sin dotterson (Sofus Rønnov). Precis som i ”Mig äger ingen” får Persbrandt spela mycket mot ett barn. Läs mer  – intervju med Persbrandt

Dry Drunk
Det Persbrandt kallar för ”bubbla” kallar jag för ”Dry Drunk” och det finns inga barnbarn som kan användas som redskap för att bota dry drunkare – inte med mindre än att barnbarnet skadas allvarligt, och ungen i den här filmen säger också; ”Du är den värsta vuxna jag har träffat.” – och då vet nog grabben bara om en tiondel av vad morfar brukar hitta på.bad

Det är inte bara ”En sång från hjärtat” (eller ”En du elsker”, som den heter på danska) som kommer nu utan även filmen ”Bad Neighbours” tangerar ämnet, och möjligen kan västvärlden friskna till i sitt kollektiva medberoende?

Vi var fyra familjer i hyreshuset, och två flyttade i panik
norra Cypern var det jag, och en rumänsk familj med en daddy som var dry d:are, och två vanliga turkcypriotiska familjer, och de sistnämnda blev rädda för honom och drog trots att han bara var skinn och ben. Jag gjorde aldrig det eftersom jag visste vad det var men jag kommer att tro så länge jag lever att makarna fick en ståplats i Medelhavet, samt att dottern såldes, för daddy blåste folk på pengar, och mamman i den familjen var lika naiv som manusförfattarna är till denna danska film för hon trodde att ”kärleken ifrån hans dotter” skulle fixa honom.

Manusförfattarna är hyfsat kunniga, på ytan
Man får hamra med titanspik rakt in i skallen på King baby – och med hårda hammarslag – om man ska få dem att fatta någonting alls, och jag vet inte hur det ska gå till? Man måste, för sin egen skull, hålla dem på avstånd, och ändå kan man inte nå dem utan närhet. Moment 22?

Hazelden_Plymouth_907924Jag diskuterade den saken på 90-talet med den ende författare – Tom Cunningham  – jag känner till som har tagit i ämnet och som har skrivit boken ”King Baby”, och han jobbar på Hazelden. Han har väl också deltagit i skriften; Is There An Alcoholic Personality?

Vi hade ett flera timmar långt samtal, och det var verkligen en kille med IQ, och vi hade väldigt roligt. Jag var där på ett stipendium från Författarförbundet för att skaffa mig mer kunskap, och då är ett studiebesök på Hazelden ett måste, och jag upplevde dem som 50 år före oss.

Jag hade en dry d:are på en middag en gång
En_s-ng_fr-n_hj-rtatKillen berättade att han aldrig förr hade bjudits på middag. Nej, det tror jag det. Om jag hade vetat att han satt i en dry D. hade han inte hamnat på min heller.

Jag har hört att de kan inte ens uppföra sig som folk mot programvänner (!) inom AA-NA-rörelsen, och startskottet för nån form av tillfrisknande är knappast barn utan att de själva förstår att de är fucked-up, och själva börjar ta reda på varför, och hur. Det är också dras ansvar att ta sig ur. Vi andra kan hjälpa till genom att säga vad vi ser, och inte skydda dem.

Rumänen fattade aldrig att han var galen på riktigt för han var en tvättäkta King Baby (det kallas för King-Baby syndrome också) med ett storhetsvansinne utöver det vanliga. Grandiost beteende ingår, och det här är ett TILLSTÅND, inte deras riktiga personlighet.

Thomas Jacob har av pressen kallats för ”skitstövel” och det är väl en bra beskrivning av dem rent ytligt
Här i landet kallas de väl för ”anonyma näthatare” och Internet självt får för vad de hittar på i mörkret om nätterna. De är extremt ilskna och giftiga, lever ofta dry_drunkutifrån det dysfunktionella och helt rubbade ”allt eller inget-symtomet”, och pressen har frågat hur kvinnorna står ut med Thomas Jacob.

Det finns inga kvinnor som gör – bara medberoende
Vanligt folk flyr, och de kan inte ha några relationer alls egentligen med vanligt folk innan de gjort steg fem. Jag träffade på ett proffs, en AA-medlem på det tolfte steget, då jag skrev en bok om saken i slutet av 80-talet, som sa: ”Öppnar nån av dem käften före steg fem säger jag åt dem att hålla klaffen tills efter steg fem för annars får de bara mer att gottgöra, sen.”

Den kändaste i världen är f.d. president Bush, och han har medgivit offentligt att han bara var en drinkare innan han blev president. Killen var arbetslös i 30 år innan han blev president, och det säger mer om USA än något annat.

Jag har ofta skrivit att vi producerar dem ute på behandlingshemmen för AA-rörelsen verkar vara lite kidnappad av Minnesotarörelsen, som främst sysslar med steg 1, igen och igen och igen. Har jag rätt – behöver jag inte ha – är det absurt för det skulle betyda att arbetsgivare som idag inte vågar anställa på grund av rehabiliteringskravet egentligen skulle kunna vägra skicka in nån på behandling men väl köpa en bok för 150:-.

Gängse åsikt i riket är att problematiker ska sluta dricka sprit, och det rådet är nu inte helt korrekt för det räcker inte då det krävs ett rejält andligt uppvaknande och en rokad av samtliga attityder vilket sker i steg 2-12 – som man verkar glömma i Sverige.

Har du själv problem har du lösningen i ”Stora boken” som kostar 150:-
Då behövs det i princip inga behandlingshem för hundratusentals kronor. Annars känns väl filmen som en skänk från ovan  – snudd planterad av universum själv, för vi behöver alla lära oss att identifiera dem, då de växer i antal runt oss, och i intervjun säger Persbrandt att han känner igen valda delar ifrån sitt eget liv, och det är bra att han säger det, för jag var på Vasan och gick efter första akten för att just MP, som hade huvudrollen, ångade ilska, och jag satt på rad ett i mitten.

Jag sa just det; vanligt folk flyr.

Det är de som ska komma ut till oss. Vi ska inte gå in i deras bubbla, och är du giftig ska du sätta dig in i ämnet – det är en bra början!

Vad är dry drunk?
Dry drunk förklaras