Värstingfarsor

Eleverna monterar bort element, kastar stolar, slår eller river sina lärare och hoppar ut genom fönstrena. Situationen på skolan i Åby beskrivs som kaosartad.
– I vissa stunder är det svårt att bedriva någon undervisning överhuvudtaget, säger Maria Winberg till Sveriges Radio Östergötland.
Läs mer

Gratis skola – bra?
Den här bilden av Sverige vågar jag aldrig berätta om för utlänningar ifrån Asien. De skulle inte tro mig eftersom deras första reaktion då de hör ”gratis skola” är att det måste vara helt underbart med ett helt land med studerande barn och ungdomar.

Nu ska Sverige införa avgifter på dem som kommer utifrån. Det är rätt poppis att plugga gratis i Sverige eftersom vi väl är ensamma om det också i hela världen?

Det är annars en gammal, gammal marknadsföringskunskap; ”Gratis är dåligt!” Jag kommer ifrån en PR-familj och minns räddningsaktioner. Exempel: Ett välkänt företag hade släppt ut miljoner läppstift där målgruppen var tonårsflickor, och man hade pressat priserna – ingen handlade. Varan drogs tillbaka, besprutades med guldfärg och priset tredubblades – årets modetrend inom läppstift var ett faktum. Sålde som smör.

Nu pågår en debatt om man ska tillåta / begränsa friskolorna eller inte

De har tillkommit främst för att föräldrar försöker rädda sina barn förmodligen. Stänger man ner friskolorna nu har vi ett gäng till som kommer att emigrera från Sverige. Det är jag rätt säker på. När det gäller ens barn kan man göra nästan vad som helst. Därför kan det vara en konst att lära sig att vuxna barn måste få göra sina misstag själva. Man ska bara vara där som en förebild och ett stöd, och bara ingripa om det är en fråga om liv eller död.

Kraftigt utåtagerande pojkar brukar i allmänhet sakna fäder, och har de några rent fysiskt så sätter de aldrig gränser. Mannens uppgift i alla tider har varit att just sätta gränsen, och den rök när Sverige blev ett familjelöst land och stat och kommun tog över familjens alla normala uppgifter.

Afrikasamtal

Jag fick ett samtal från Afrika igår där en kvinna tackade mig för ”att du tar hand om min dotter”. Flickan är 31 år så det är inget småbarn men trots det har mamman inte släppt sitt ansvar – nu har hon lagt det på mig eller har väl inget val eftersom denna student nu vill bo med mig över sommaren. Hon är här för att göra blyga pojkar mindre blyga och tala engelska hela dagarna.

Det kan vara mycket effektivt att släppa in en främling när barn börjar närma sig uppbrottsåldern. Man behöver inte göra allt själv även om nu alla svenskar tror det.

Palmes skola
Det som är intressant är att vi kritiserar andra kulturers disciplin våldsamt, och som inte har de problem vi har, och vi fortsätter envist att hävda att den skola främst Olof Palme ritade upp är ”målet”. Den fungerar inte, och har aldrig gjort.

Palme var väldigt stolt över att han tagit bort ordnings- och uppförandebetyget och han skapade verkligen den nya skolan; Lärarnas makt skulle bort helt. Elever skulle forma undervisningen själva. I inslaget nedan hör man också tydligt att Palme inte värderade kunskap. Han har fått som han ville. Och vad ska vi göra åt det, nu?

En konsekvens av att samhället är faderslöst

Personligen tror jag inte att Staten kan lösa det. Det kan bara varje skolelevs pappa göra. Pappaledigt i sjuan kanske? Då kan man genast utse mig som konservativ. Pappor?!? Vi ska inte ha några pappor! Vi ska ha jämlika föräldrar!

Var så god. Kör en generation till.

Vi får väl se vad Generation Ordning gör? Det lär nog bli en krock mellan dem och 70-talisterna, tror jag.

Kan pengar lösa det? * Kan betyg lösa det? * Bloggare * Tyst i klassen * Skoldebatten får IG * Allt om skolan * Aldrig för sent att läka pappasåret * Vår saknad efter papporna * Faderslöshet med stora konsekvenser * Debatt * När faderslöshet är bra