”De vet inte vilka de är”

Emigrera, flytta utomlands, följ Lena Holfves blogg emigrera.com

Talade med en man som kom från Syd-Afrika, en Zuluman. Han hade bott 20 år i Sverige, 10 år i Hudiksvall, och hade aldrig bemötts illa. Hade sade att han trodde att det berodde på att han inte hade några förväntningar på att han skulle behandlas på något annat sätt än bra. Vet inte hur vi kom in på det för jag hade inga planer på att prata om rasism. Men hans mamma som kom och hälsade på hade börjat gråta över hur lite kontakt svenskar hade med sig själva. ”De vet inte vilka de är” hade hon storbölande sagt när hon spenderat en tid med dem. Och att vi är avkapade från oss själva och vårt ursprung är ett som är säkert. Zulumannen, som var en liten annan slags psykolog, såg det lite som sin uppgift att få folk att hitta hem till sig själva.

Svar: Liz mamma var här i fyra veckor, och ska åter nu inför bröllopet, och har sagt ifrån att hon vill bara hit i två veckor. Hon kände precis samma sak som du beskriver.

Jag, som är här alltmer sällan, känner samma sak, och det jag ser är att alla-ska-vara-lika har förbjudit folket att ens utveckla sig själva, och om det handlar min serie om identitet.

I princip ser jag det som grundbulten till att vi har så mycket fylla. Ett helt folk som lider av identitetsbrist.

 

Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds