Lafferkurvan och våra stålar

Om skattesatsen är 0% kommer staten inte att få in några pengar, men om skattesatsen är 100% kommer den inte heller att få in några pengar. Ingen kommer att arbeta. Det röda och blå laget bråkar mycket om skatter nu. Vi får ta och reda ut det lite … och tänka lite på Lafferkurvan.

Inkomster
2009 var skatteintäkterna mitt i finanskrisen 1 444,6 miljarder och vi ligger hyfsat till avseende skulder även om vi borde ha 0:-. 2005, på toppen av högkonjunkturen och med s vid makten, var intäkterna 1 369 miljarder.

Varför får inte socialdemokratin in mer skatter?
Det ryktas om att SKV numera är hyfsat normala. Det kan vara så enkelt att SKV inte förföljer precis alla företagare de bara kan med påhittade och grundlösa upptaxeringar längre. Företagarna är enormt stora skatteinbetalare. Det låter rätt rimligt att det kan ha kommit in 80-90 miljarder mer på ett år om SKV har förändrats, men ökningen kan också vara ett resultat av allianspartiernas 5%-höjning; de ökade löneskatterna med 5% för de sårbaraste företagen. Detta kan du tänka på när du ser nästa igenslagna lilla kvarterskrog. Det går inte att driva dem längre.

Vi kan inte jobba då de håller på
SKV kan sitta i månader och brevväxla om skitsaker. För något halvår sedan hade en kompis påhälsning, tre handläggare la sig ner på golvet för att mäta ytan med måttband, och uppmanade sedan tre datorkillar att sära på sina skrivbord så att de fick exakt lika stor yta av rummet var. De betalar en hyra om 500:- var för rummet, och då ska de använda exakt 33,3333% av ytan var också. Så det så!

Konstigt
Det mest frapperande med senaste s-styret är att andelen fattiga fördubblades under perioden 2002-2007 bland alla sjuka, arbetslösa och pensionärer. Och det under en brinnande högkonjunktur. Källa: LO-rapporten Fördelningen av inkomster och förmögenheter. Samtidigt – under samma tidsperiod – ökade antalet statligt anställda administratörer med nästan 50%. Inte lärare, dagispersonal eller poliser utan administratörer. Jag får omöjligt fram hur många de är men om jag minns rätt krävdes det 200 000 personer för att driva företaget Sverige på 60-talet, och det känns som om de är 1 miljon nu.

Lurigt …
Man får känslan att staten i hemlighet förde över skattemedel ifrån folket till byråkratin 2003-2007. Varför? Så fort!

Svinnet ligger nog en bra bit över … Ja, vad?
Har man 1 467 miljarder i intäkter har man råd att skaffa sig en extern privat controller och inte bara förlita sig på Riksrevisionen.

Ingen reaktion
Riksrevisionen har nämligen inte reagerat över att de fattiga har blivit 50% fattigare eller att vi fått 50% fler byråkrater. Jag reagerar därför att jag är privat företagare, och vi hittar svinn och konstigheter direkt. Innan vi ens hunnit borsta tänderna på morgonen. Om inte skulle vi konka rätt fort.
Jag har gjort en uppräkning av svinnposter här. (Längst ner på sidan.) Det allvarligaste med allt svinn och förskingringar är att inget av partierna ens verkar vara medvetna om saken. Eller är de ointresserade? Eller vill de dölja det? Välj själv.

Hämta hem svinnet
Om miljarder hamnar i privata, kommunala, statliga ekobrottslingars fickor är det ett väldigt problem. Att sänka skatter eller höja dem kan vilken idiot som helst göra. Det är bara att fatta ett sådant beslut.

Hiva hem miljarder som idag stjäls kräver arbete, skarpa hjärnor och en massa poliser, åklagare samt domare – och ett och annat nybyggt fängelse om byggandet lönar sig.

De vill skapa jobb
Både det blå och det röda laget säger att de vill ha fram nya jobb. Det är som gjort för min idé! 2 000 poliser, 200 åklagare, 30 rådmän, två nya kåkar, och alla ska bara arbeta med en enda sak: att lagsöka plundrarna.

Sedan vill jag ha 0,1% i hittelön …