Mordlusten i riket

Jag var nog kund nummer tre eller fem då Kreditor, nuvarande Klarna, startades av tre unga killar ifrån bl.a. Handels, som satt i en skrubb och körde supporten dygnet runt själva. De reste upp till mig i Skinnskatteberg och vädjade att jag skulle börja använda deras nya tjänst. www.kulturpool.se som jag drivit i snart 20 år är en gamling på nätet för jag startade 1992. Killarna behövde väl referenser.

Jag förstod att idén var lysande, jag hoppade med, och lovade killarna att säga till om jag såg något tok. Ett bolag som växer snabbt måste ha klago-spioner och jag har väl hutat åt dem tre gånger. Är Lena tyst är allt bra, så att säga.

Om du år 2005 tittade ner genom det lilla fönstret och in i källarlokalen på Holländargatan i Stockholm skulle du se Sebastian, Niklas och Victor. Tre unga killar som mitt bland kaffekoppar, strategidokument och datorer arbetade mot ett gemensamt mål – att göra handeln på nätet tryggare, enklare och roligare. Deras dröm var att göra det möjligt för människor att helt friktionsfritt göra affärer med varandra, oavsett vart i världen de befann sig. (Klarnas text)

Lite senare tog de in en s.k. affärsängel och nyligen kom nyheten att de får låna en miljard för att ta sig in på den internationella marknaden. Utan affärsängeln (riskkapitalisten) hade de suttit kvar i en skrubb än i denna dag. Nu har de 600 anställda.

Jag kommer aldrig fatta varför svensken hatar att jobb skapas
Det övergår mitt förstånd. Så snart ett bolag omsätter mer än en miljon ska det slaktas. Men SKV och svensken kommer att få som de vill. Nu är vi på på plats 17 i välståndsligan och om tio år anses vi hamna på plats 25, och efter 20 år plats 45.

Vi var världens tredje rikaste land på 70-talet men sen kom företagshatarna igång på allvar, och storbolagen drog. I början av 90-talet var vi ytterst nära en konkurs vilket blir följden av slakten av bolag och företagare. 5-600.000 driftiga medborgare har nu lämnat Sverige som ett solklart resultat av detta.

Därför behövs riskkapitalisterna
Riskkapitalister gör nytta. Men det tycks varken ledande politiker eller Skatteverket förstå. Hög vinstdelning verkar vara en viktigare fråga för dem än de mervärden som har skapats för svensk företagsamhet, skriver Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Altor.

Under hösten har riskkapitalbranschen varit föremål för mediernas intresse. Jag välkomnar en debatt om ägarformens förtjänster och brister, men när alla springer i samma riktning tenderar diskussionen att bli både torftig och onyanserad.
Läs mer Dagens Industri