Ett krig pågår

Det är många år sedan jag upptäckte att vi har ett inbördeskrig i Sverige, som pågår för fullt men i det tysta, och det jag tänker på är det mellan 40- och 50-talister och de yngre generationerna. Just nu är 60-talisterna flest men under en mansålder har 40-talisterna varit flest och det är första gången i världshistorien som en ny generation bor sämre än sin föräldrageneration.

Sedan något tiotal år kan äldre inteckna sina hus, och banken tar huset då man dör, och därför är det inte normal amortering eller ränta som utgår, och ungar snuvas på arvet.

Utomlands ser jag inte detta krig, och där får man också bestämma själv vem som ska ärva en. Vi kan aldrig skriva bort den så kallade laglotten – barn måste ärva sina föräldrar.

Varför är det krig?
Jag var omgiven av några av de unga i går på Långbro Värdshus, som ligger på ”Stora mans väg 4” (vilket känns fel för mig därför att stora mans låg på andra sidan parkens sjö) och de jag såg var väl främst de som var byråkrater redan i tredje klass. De är högavlönade, och det lät som om de flesta hade statliga pratjobb.

Är de livsdugliga?
huxley2De som lever det perfekta livet, och jag satt igår och funderade en kort stund på om det gäng jag hade framför mig kommer att klara ett krig? Skulle de unga jag känner på norra Cypern göra det? ”Mina” indiska ungdomar?

Det visar sig, för om historien upprepar sig kommer det ett ww3 runt 2017, vi ska först ha en hyperinflation, och i den krisen ska vi ha ”en stark ledare” som tar sig till regeringsmakten via demokratiska medel, och som på ytan ser okej ut, och håller rötägg ifrån sig, om vi nu ska upprepa att Hitler fick 2% i ett val för att redan valet efter få i princip majoritet.

Få förstod vem han var, och de som förstod försvann väl, och han bars upp av de miljoner och åter miljoner tyskar som ville ha fram den perfekta människan, det perfekta livet och det lika perfekta samhället. De startade sin resa under det glada 20-talet, gick in i det mörka 30-talet, och sen smällde det 1939.

Efteråt har man alltid sagt att det andra världskriget startade ”som blixten från en klar himmel” och det tror jag inte på för det måste ha funnits mängder med folk då också som såg tecknen.

Det gäng jag såg igår ser ingenting, de ser inte ens varandra, par i 30-årsåldern kan sitta moltysta och stirra åt varsitt håll, och bakom dem sjöng Lundell ur nån dold högtalare, nåt om ”när vi var unga”, ifrån nån CD jag aldrig har hört. Jag kände i vart fall inte igen den, eller de andra, för de spelade inget annat än Lundell på Långbro Värdshus igår.

Det var samma visa med Evert Taube då han levde
supermanHan samlade generationerna; de i hans egen ålder lyssnade, och det gjorde även nästa och nästa, och det skulle säkert behövas många som enar generationerna men fråga inte mig för jag gillar inte de här nya svenskarna, och jag avskyr då de dimper ner på Cypern, jag såg några av dem i Indien i vintras, och det enda de har i huvudet är vin och öl.

De konsumerar enorma mängder, med eller utan barn i sin närhet, och hela Långbro känns segregerat. Jag tror inte att det bor speciellt många invandrare där, inga 90-åringar heller utan det är bara 30-35-åriga statstjänstemän och en och annan egen företagare, möjligen.

På måndag är de åter på sina jobb, och en del av dem kommer att vara bakfulla till på onsdag, en fjärdedel av dem var alkoholister men de vet inte om det än, och vi titulerar dem miljöinspektör, välfärdsdirektör, företagslots, kriminalkommisarie, skattedirektör och jag lovar att de är de sista som kommer att se att det pågår krig – både här och där.

Det är få som gillar då jag säger att sex av tio svenskar är ett pack – men, jag såg det, senast igår
Ni får väl glädja er åt att jag också säger att fyra av tio svenskar är inte ett pack, och du får väl fundera på om du tillhör packet, eller inte?

Generationskriget
Amelia Adamo, 62: De unga är gnälliga och lata
Gustav Fridolin, 25: Vi vill ha jobb – om det finns

Lata och bortskämda.
Eller ett offer för nedskärningarna i samhället?
Meningarna om 80-talisterna går isär.
Nu blossar ett nytt generationskrig upp.
Läs mer