G. Edward Griffin: The Collectivist Conspiracy

Emigrera, flytta utomlands, följ Lena Holfves blogg emigrera.com

Lena: Jag har lyssnat mig igenom Griffins föredragning och blev – förstås – jätteintresserad.

Hans resonemang om att vi borda sluta prata om vänster kontra höger i politiken och i stället börja prata om kollektivism kontra individualism, fann jag varande såväl sant som klokt påpekat.

Men jag fann honom gående för långt i hävdandet att såväl vänster som höger skulle vara överens om att det överordnade målet för politiken är den politiska klassens hegemoni och vanligt folks underordning.

Inte ens politiker är så ondskefulla. Däremot är de flesta så okunniga på det samhällsvetenskapliga området att de inte har en klar och robust uppfattning om vad staten bör ägna sig åt och vad den ska ge fan i!

Jag menar alltså att det är stor skillnad på klandervärdet i politiska beslut som är baserade på okunnighet (normalfallet), å ena sidan och det slaget av beslut baserade på ondska (sällsynt).

Svar: Jag är övertygad om att han har rätt avseende höger / vänster, och jag tror – men är inte säker alls – att du reagerar som en svensk på ordet ”ondska”. Svenskar erkänner knappt ondska, och hittar de någon förklarar man det med sociala termer som t.ex. ”masspsykos” men det är typiskt svenskt, och jag tror att alla andra nationaliteter erkänner ondskan som verklig.

I Sverige har man också bestämt att alla kvinnor är goda. Det är tvärtom så att det är kvinnor som är ondast om de är dragna åt det hållet än män, och det ser man om man sitter i rätten länge. Män klappar till spontant om det är något och de är på örat. Kvinnor kan planera hämnd i åratal. Baseballigan, en ökänd polisgrupp på Norrmalm, hade en kvinna som var bokstavligt talat ond. Psykopaterna är i mina ögon onda, och politiska jobb är som gjorda för dem. Den som vill bli statsminister eller president är galen, redan ifrån början. Det är inget fel på vårt system som sådant men det är fel folk som sätter sig på stolarna.

Jag är alltså öppen för att han kan ha rätt även avseende det du studsar över. Jag får fundera vidare på det, min spontana känsla bara. Ondskan tror jag härstammar ifrån rädsla och hat och tron på att man är Gud fader själv.

Jag själv har egentligen bara träffat på en som kan vara en blixtrande ond människa; en passiv aggressiv sak – förutom i rätten givetvis. Jag tror inte man kan ändra på dem, bara meddela att man sett igenom det, och påpeka att en rokad vore på sin plats.

Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds