Godheten

”Jag trodde yttrandefriheten gällde”. Nu talar Stefan Jarl ut om SVT:s beslut att inte sända hans film Godheten innan riksdagsvalet.
Stefan Jarls film ”Godheten” kommer inte – som Dagens Arena tidigare skrivit – få sändas på SVT innan riksdagsvalet. Dagens Arena har intervjuat honom om beslutet och om varför han tycker det är fel.

Om man inte kan visa filmen innan valet, vad säger det om samhället?
– Så som jag är uppfostrad har jag trott att yttrandefrihet gäller. Nyligen hörde jag en intervju med direktören Jens Spendrup på radio som är chef för ett stort företag och fick göra hur mycket ”systemreklam” som helst. Reklam går bra men ”systemkritik” går inte. Det är ett nytt steg i SVT:s regler som Programetiska rådet formulerat och en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten.

– Från tv:s sida försöker de få mig att framstå som en förvirrad vänstergaphals. Filmen är inte partipolitisk, utan den slår åt alla håll och kanter.

Du har gjort filmer väldigt länge, ser du några skillnader i samhällsklimatet?
– Ja, det finns det, men yttrandefriheten har begränsats tidigare också. Jag har gjort filmer som aldrig kunnat sändas i tv, låt mig bara ta ett exempel: Lukas Moodyssons och min film ”Terrorister, en film om dom dömda”, som handlar om efterspelet till Göteborgskravallerna. Där ingick bilder som vi köpt från tv men när de dök upp i vår film krävde man att de skulle klippas bort eftersom de var provocerande. Det kunde vi inte acceptera – och det blev inget.

– Min film ”Flickan från Auschwitz”, om författaren Cordelia Edwardson, som SVT förhandsköpt, ville man inte visa trots att den setts av många på bio. Inte heller då angav SVT några skäl. Den gången blev jag riktigt förbannad. Döm om min förvåning när jag någon månad senare av en tillfällighet i en tidning fann den i tablån – men då sändes den vid midnatt. Det är också ett sätt att inskränka yttrandefriheten, att visa filmen på natten så att ingen kunde se den.
Läs mer