Företagshinder och död

I TV4-nyheterna klockan 19.00 den 2 oktober tog man upp att flera solcellsfabriker lämnar landet, och ett par hundra jobb flyttar till Kina och Singapore. Vi ser nu en av rötterna till ungdomsarbetslösheten. Vi måste få ett företagsklimat i världsklass. Läs mer.

Sverige har legat i framkant, men den tröghet vi har innebär att andra länder springer om oss mycket fort, varför företagen helt sonika måste flytta. Får gubbrockarna och ABBA:s musik rädda oss? Läs mer.

Vi är nog ensamma i världen om att ha ett företagarhat som är mycket tydligt och utövas i en sådan omfattning att vi nog borde tala om ”hets mot folkgrupp”. I valet var det knäpptyst om oss företagare därför att vi ignoreras konstant. Vi har ingen företagarpolitik i landet alls; vi har ett lapptäcke till skattelagstiftning och många betalar mer i skatt än de ens tjänar samtidigt som vi drunknar i regler.

Jobben får fötter när man driver ut oss företagare
I klartext betyder det att våra gamla storbolag flyttade för 20 år sedan, och de nya som kommer att bli storbolag för att deras produkt är het kan inte vara här.

Ett stort och generellt skäl till utflyttningarna tror jag är att hela socialdemokratin är kvar på 20-talet i sina tankar, och i den finns inte sällan beslutsfattarna. Nu har de infört så många regler, om precis allting, att det inte går att andas längre – att vara företagare är som att ha en kvävande blöt yllefilt över sig.

Jag vet inte varför just solcellsbolagen flyttar men jag vet allt om hur vi behandlas
Jag uppfann en digital lagringstjänst för en himla massa år sedan. Jag släppte idén helt efter ett år eftersom Telia, Google, Fonus med flera kom på samma sak, lite senare, och jag kan inte konkurrera med dem. Patent var omöjligt att få, det utreddes av svindyra advokater.

Affärsmän i Västmanland
Västmanlands forsknings- och utvecklingsråd är en verksamhet som startade 1988, och näringslivet i Västmanland satsade inledningsvis pengar i en utvecklingsfond.

Det var folk som visste vad de talade om eftersom de drev bolag själva
Nu har väl de försvunnit och stat och kommun har lagt sin långa näsa i det här också, och förmodligen har sammanträdesfolket drivit ut de privata miljonärerna (eller om dessa tröttnade själva). Jag känner en miljardär som slutade för kanske fyra år sedan. Han satt i rådets styrelse fast jag inte visste det då jag kontaktade dem.

De bekostade utvecklingen – groddfinansieringen
Besluten togs snabbt, de trodde på digital lagring, men det tog inte en vecka efter deras beslut innan jag i princip började förföljas. Den ena genomvidriga damen efter den andra ringde upp mig, och jag fick ett väldigt konstigt telefonsamtal ifrån min bank!
– Ska du få bidrag?
– Va?!?

Jag blev helt förvirrad – man får inga bidrag av Forskningsrådet
Det som ges är ett lån som man betalar tillbaka när det går bra. Jag redde ut det där … Det visade sig rätt snart att Länsstyrelsen med automatik rände efter om affärsmännen gav pengar till ett projekt! Utan att man hade bett dem bestämde de också att man skulle ha pengar!

Nu hade Länsstyrelsen bestämt att jag skulle ha 100 000:-! Min bank kontaktades därför, och i min brevlåda låg det plötsligt blanketter, blanketter och åter blanketter.

Det var därför som elaka damer ringde
– Du förstår väl själv att detta är en uppoffring för skattebetalarna! Du ska vara tacksam för att vi gör detta fast du inte har en riktig firma! Du inser väl att du ska vara väldigt, väldigt tacksam nu?
– Va?
– Ja, du har bara en enskild firma, och det räknar vi verkligen inte som ett riktigt bolag och vi ger normalt sett aldrig, aldrig pengar till privatpersoner!
– Va? Tror du att hästar, och inte människor, äger aktiebolag?

Jag ringde upp banken igen
– Vad var det du sa, egentligen?
– Det har kommit papper från Länsstyrelsen! Du ska få bidrag av dem, och det står inget mer, bara det, någon form av upplysning. Det står inte att vi ska göra något, eller så … De förstår nog inte att A och O inom affärsverksamhet är att hålla tyst.
– Nä, sa jag, och det är tur för mig att jag har en bra relation med min bank som får veta av Länsstyrelsen att jag ska gå på bidrag!
– Verkligen, sa banken!

Kaos på Länsstyrelsen
Jag skrev ett brev till Länsstyrelsen och meddelade att bolaget absolut inte vill ha 100 000:- av dem i ”bidrag”, det kommer inte på fråga! Jag minns att jag skrev: ”Bolaget är framgångsrikt bland annat för att vi i alla tider har ställt stora krav på våra leverantörer, och Länsstyrelsen saknar helt de affärsmässiga och sociala kvalifikationer som krävs för att man ska kunna bli leverantör av kapital till oss.”

Ännu fler elaka damer ringde
Jag minns speciellt en, som sa: ”Hur ska vi kunna återföra dessa pengar? Vi har inget konto i bokföringen för återförda bidrag!?!”

Inte mitt problem
Aldrig i livet jag vill ha dessa damer i verksamheten som ska ringa, skriva och kanske komma på besök!
– Vi har faktiskt gett dig bidrag på 100 000:- så nu vill vi …

De letar bidragsmottagare jämt
Varje vecka, flera gånger i veckan, får jag mejl ifrån kommunala och statliga institutioner som uppmanar mig att komma och dricka gratiskaffe, och söka olika former av bidrag. Min e-papperskorg är full!

Inte så länge jag lever kommer de in i min verksamhet! Never!

Världens bästa företagsklimat * 21 konkreta förslag till ett bättre företagsklimat * Logica sa upp 200 * 700 på Sundsvalls sjukhus * Sjukregler tvingar företagare att lägga ner * Europa på randen till socialt kaos * Förlagssystem har sagt upp alla * Nederman lägger ner * Posten lägger ner i Ånge * Nya sjukreglerna leder till uppsägningar * Scan skär ner med 250 man* Aneta lägger ner * Scanmodul lägger ner * Stora lägger ner * Swedbank lägger ner i Mörlunda * Åhléns lägger ner i Boden * Elcotec lägger ner i Sverige * Hej då, bensinmacken * Nya krav på register – hundratals uppsagda * Ny konkursvåg hotar * Anrikt hotell lägger ner * 30 sparkas av Carnegie * Kommun skulle ta över * 100 jobb bort i Älmhult * Företagsklimatet i olika kommuner

.