Nya tankar behövs

Företagare och författare: Under det senaste halvseklet har svensk politik aldrig på allvar ställt sig frågan hur man kan stimulera företagandet och den privata sektorn. En tredje sektor har växt fram i Sverige jämsides med den privata och den offentliga – utan­förskapet. Den expanderade raketsnabbt från 700 000 personer år 1990 till 1,1 miljoner år 2005. Alliansregeringen gick till val på att få bukt med utanförskapet, men frågan är om regeringen har analyserat det rätt.
Läs mer

Klipp ur verkligheten: En frisörs kassapparat gick sönder i veckan trots nyinköp, och då ska de enligt lag ringa in till Skattemyndigheten och tala om att de just nu inte har en registrerad kassa igång. Där hamnar de i telefonkö, och en dataröst uppmanar dem att ringa sen. De ringer igen, och hamnar hos nån som inte har hand om det, och de frågar om de kan få lämna meddelande – svar nej.

De orkar inte längre, struntar i att anmäla att de är offline och fyra timmar senare är kassaregistret lagat och igång. Om SKV kommit på besök hade de åkt dit… kan bli åratals helvete.

Jag har inget emot om kriminella företagare hittas – givetvis inte eftersom de svarta konkurrerar ut vita – men SKV får hitta dem på annat sätt än att utöva brottsbekämpning över alla.

Man lägger ner enorma resurser på att sätta dit oss, och gissningsvis är 5% av oss kriminella
Vi andra 95% behandlas ofta illa, och de enda signaler vi får är att det är fult att omsätta mycket, fult att tjäna pengar och att vi är snudd svin, och en enda stor vidrig samhällsbelastning.

Den attityden finns bara i Sverige

I alla andra länder uppskattar man företagare. Varför är det okay att vinna en miljon på lotteri men fult att uppfinna något som genererar en miljon? Varför är det ”ute” att ens arbeta?

Det snackas om att vi ska få HJÄLP – rätt information – och bli väl behandlade men det är inte så i verkligheten även om SKV har blivit lite bättre sen 4-5 år tillbaka. Nedan har du deras egen PR-rulle som vill få oss att tro att de inte är helt skogstokiga längre. Jag ska tro på det där när jag ser det i verkligheten i vardagen på kontoret.

Precis i slutet av inslaget säger en man att det är lättare att tala med en myndighet idag än igår. Det tolkar jag som att de själva är medvetna om att ”igår” var det ett rent helvete att tala med myndigheter om man är företagare. Nu ska vi tro att det blivit bättre ”idag”. Jo, jo.

Vinst i bolag * Debatt * Bloggare om saken * En bloggare till * 7 skäl att bli entreprenör * En centerpartist har tänkt till * Företagsklimatet * Så blir man världsmästare i företagsklimat * Frostigt företagsklimat * Miljöpartiet får beröm * Vänstern bättre än alliansen * Samtliga partier utbuade * Filosofigruppens syn * Indien minskade byråkratin * Byråkratin hejdar nyskapande * Byråkratin kostar miljarder