Jag förstår inte

Är det någon som kan förklara för mig hur folk tänker?
Jag förstår inte alls hur en skribent och journalist kan vilja utesluta åsikter vilka de än är? Jag minns då bloggaren Jan Milld, som räknas som ”högerextrem”, var nere hos mig på Norra Cypern och hälsade på i sex dagar, och jag fick mejl där man frågade mig om jag visste att han är ”högerextrem” samt avskyr muslimer, som jag har gott om där. Underförstått att jag inte borde träffa honom än mindre borde min älsklingstaxichaufför göra det eftersom han är muslim. I verkligheten hade Milld inga som helst problem med muslimerna jag känner.

Men, om Milld nu ”tänker fel” – eller vad Linderborg skulle kalla det för – ska man väl tala med honom? Det är väl då man verkligen ska tala med honom? Det gjorde jag också och han lät ungefär som vilken sosse som helst, och är präglad av sitt liv som bussförare. Vi talade just om detta märkliga att han som i 20-30 år räknats som vänster och plötsligt är han ”högerextrem”. Alla som ifrågasätter svensk integrationspolitik tycks vara ”högerextrema”.

Milld kom som en amatörskribent som ifrågasätter svensk integrationspolitik och han åkte hem som en som tänkte syna hela systemet – bli en systemkritiker – och jag fick några mejl där man frågade om jag också är ”högerextrem” nu eftersom jag slängt käft med Milld i sex dagar.

Personligen upplever jag det som läskigt att det inte får finnas mer än en åsikt eller att läsare skriver i kommentarfältet i denna blogg och tackar för att jag inte blir arg, upprörd, hysterisk, ilsken, sarkastisk om de inte delar mina åsikter. Det är helt sinnessjukt att folk upplever att de ska tacka för en sån sak! Eller att det är konstigt att de får tycka något annat!

Linderborg säger att vi inte ska ha yrkesförbud men om en ”högerextrem” vill in som medlem i Publisistklubben är det tydligen ”rätt” att säga nej. Jag undrar om Linderborg hör själv vad det är hon säger? Jag får en känsla av att Linderborg menar att ”högerextrema” motarbetar yttrande­fri­heten men att det i verkligheten är Linderborg som gör det. Hon talar om sig själv?

Högerextremisterna äter sig fram ­inom nyckelyrkena. De utbildar sig till lärare, läkare, jurister, journalister. Det har de rätt att göra, vi ska inte ha­ yrkesförbud i Sverige. Men vad gör PK om skribenterna på Avpixlat et al. söker medlemskap? Jag ställde frågan till Dabrowski förra veckan. Hon svarar att PK inte ”tillämpar åsiktsregistrering”. Det är en förbluffande inställning. Om inte PK bryr sig om huruvida deras medlemmar för­svarar eller motarbetar yttrande­fri­heten, måste den fundera över sitt ­existensberättigande.

Frågan om Avpixlats medverkan i kväll kan tyckas liten, men som symbolhandling är den betydande. PK legitimerar högerextremisterna som publicister jämförbara med vilka som helst. Det är ett paradigmskifte som kan få förödande konsekvenser.
Åsa Linderborg

Läs hela

Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds

2 kommentarer

  1. Linderborg ar en manniska som man bara maste tycka synd om,att hon inte mar bra det framgar ganska tydligt.Fordomma alla som inte tycker som hon ar hon bra pa.SD kvinnor som har rakat ut for mycket varre angrepp an alla Journalister tillsammans namns det inte ett ord om i nagon av slaskpressen.Men komma gratandes over att de far verbala hot att jamfora med SD som blir overfallna,misshandlade och far bilar sonderslagna,hem saboterade,ja Lindeborg det ar synd om er!

Kommentarer inaktiverade.