Jag gjorde stora ögon

o

En läsare påpekar; Hej Lena. Hemvärnet kallar sig för Nationella SKYDDSstyrkorna, inte insats-. Och det övas inte insats mot upplopp (eller IMF, insats mot folkmassa, som det kallas). De enda militära förband som övar sånt är de som skall sättas in i internationella insatser.

Jag gör en pudel avseende namnet men vidhåller att de övar upplopp.

Tidigare publicerat:

Det är vildsvin inne i Fjollträsk, och jag undrar vad vår bloggstammis i Boden skulle säga om han fått se vad jag såg i morse; vildsvin i vild karriär och på väg upp mot en avfart till E4:an. Nu är inte många vakna halv fem i den här delen av landet varför få har sett dem kanske?

De kommer att invadera Stockholm
Det är som polischefen på norra Cypern sagt mig: ”Ni samlar på problem, vi löser dem.” Jag räknar i vart fall med att man kommer att tillsätta utredningar, sammanträda mycket, skapa nya tjänster; Vildsvinskoordinator, ett nytt litet departement kanske? Vildsvinsmyndigheten.

Jag hade ringt hemvärnet, nationella insatsstyrkan som de heter numera, och bett dem skjuta av.
– Nån som hört hur de låter? Inte som koltrastar direkt.

Den svenska vildsvinsstammen växer explosionsartat. Dagens stam på närmare 150.000 djur kan fördubblas på bara tre år, enligt forskarna. Nu hittar de tunga djuren in i städerna.

– Det är stora djur och de kan bli oskygga. Därför ser vi ingen fördel med att de sprids i stadsmiljö, säger Göran Bergqvist, viltexpert på Svenska Jägareförbundet.

I Stockholm har vildsvinen dykt upp i flera skogsområden, som Högdalen, Skarpnäck och Bromma.
Läs mer