Vi har tappat vad som är normalt

Uppdatering: Minister i Storbritannien vill namnge kriminella ungdomar, och det är en av de saker man gör rutinmässigt på norra Cypern. Namn, ålder, nationalitet, brottsrubricering men aldrig före en dom.

Tidigare publicerat ifrån norra Cypern:
Det finns ingen kriminalitet här på norra Cypern, och det gör skillnad
Nu på seneftermiddagen har jag åkt runt lite i Girneområdet, och många butiker är öppna och andra stängda. De som har stängt tar inte in sina varor som står kvar ute över helgen.

Du kan tänka dig alla de varor som brukar stå utanför en vanlig OK-mack, och så föreställer du dig att hela butiken är släckt men alla varor är kvar ute. Detsamma gäller leksaksbutiken, floristen och trädgårdsmöbelhandlaren, och då kan vi jämföra det med att villaägarna i Arboga kedjar fast sina solstolar idag. Om inte stjäls de, och ingen lämnar väl ens en låst cykel ute.

Det finns flera orsaker till att kriminalitet saknas, som jag vet om, och dels spelar hederskulturen in. Man vill inte vara tjuv, och är du det får du skäll av kanske femhundra släktingar. Det saknas i princip droger helt även om det har förekommit vid några tillfällen uppe vid universitetet, och alkoholproblem finns inte bland lokalbefolkningen. Givetvis spelar religionen och moralen in samt hur poliskåren arbetar, och att de löser 99% av den lilla brottslighet som finns.

Straffen spelar in, och vi tänker som så att folk ska inte behöva sitta inne i fem år för ett bostadsinbrott. Vi har två månader eller ingen påföljd alls, och folk begår massor med inbrott. Här är de tydligt ute efter att ingen ens ska våga – riskerna ska vara för stora. Om ingen begår brott sitter heller ingen inne.

Här tänker de så här:
– Nu sätter vi fem år för bostadsinbrott för då vågar ingen ens försöka och då slipper vi ha folk i fängelser, och alla slipper kriminalitetens kostnader.

Vi måste tänka väldigt fel
Vi har 1,4 miljoner anmälda brott per år på snart tio miljoner invånare, och inte minst företagare är hårt drabbade av den vi har, försäkringar kostar skjortan och många brottsoffer repar sig aldrig samt att det är kö till domstolarna och våra fängelser. ÄNDÅ hävdar vi att vi är de enda i hela världen som vet hur man sköter ett samhälle.

Bilden nedan föreställer en stängd blomsterbutik i staden Girne på norra Cypern. Dörrarna är förseglade med röda band och alla varor är lämnade obevakade utanför, och i morgon måndag kommer ägaren att ta bort banden och öppna dörren och du kan köpa vad du kikade på idag.

SvD meddelar att det har uppfunnits ett nytt vapen mot inbrottstjuvar.
Läs mer