Leif kunde också skriva

Kunskap är makt – utan är du maktlös
Det var någon som sa mig att forskare enats om att problem med läsförståelse startade för 40 år sedan, och är i dag akut. Jag noterar det dagligen eftersom jag möter människor som missuppfattar ofta därför att de inte förstår ords innebörd.

Det geni som var på besök hos mig nyligen befann sig nånstans på en språklig nivå mellan 4:e och 5:e klass då vi möttes första gången, och han pluggade sedan årskurs 1 till högskolan i ämnet svenska, och han skriver nu på sin andra roman.

Han behärskar svenskan fullt ut, är redan från start en mycket bra berättare, och jag räknar med att han blir en framtida stor författare. Jag talade med en man häromdagen, som är gift med en annan elev ifrån Skrivskolan, och han läser själv kopiösa mängder böcker och ansåg att fruns nya bok, hon har gett ut en, är ”bland det vassaste jag har läst”.

Fejk?
Efter flera års svenskpluggande ansåg geniet – idag – att lejonparten svenskar befinner sig på mellanstadienivå. De kan på pappret vara högskoleutbildade men i verkligheten befinner de sig i alla fall på en femteklassares nivå. Han själv var officiellt gymnasieutbildad men skrev som en kratta, och hade också problem med ordförståelsen. Det är kanske det här som är den verkliga krisen i skolan? Världens dyraste skola lär inte ens ut kärnämnen längre.

Här har vi en högutbildad bibliotekarie, som förmodligen har problem med läsförståelsen, en bok blir rörig och obegriplig:

”Hurra! Jag lyckades ta mig igenom boken men jag förstår fortfarande inte varför den över huvud taget blivit skriven. Detta är en av de mest meningslösa böcker jag någonsin läst. Visst är den både smårolig och en aning dråplig ibland, men det uppväger tyvärr inte den hysteriskt röriga handlingen.” Källa

Här har vi en som inte har haft några problem alls med samma bok eller med ”rörigheten”:

Tidlös, dansk humor
Skit i traditionerna är en av de roligaste böckerna jag läst på länge. Leif Panduro lyckas berätta en historia som man fastnar i direkt och som är helt oförutsägbar.

Boken handlar om en ung kille i 50-talets Danmark, David. Han rymmer från sin skola en vecka före examen och super sig dyngrak och fastnar med sin slips i en cigarettautomat. En polis tar hand om honom och han blir senare hämtad av sin familj från polisstationen. Hans familj resonerar att det måste vara något fel på David och han blir inlagd på ett mentalsjukhus. På mentalsjukhuset träffar han fler människor med olika veklighetsuppfattningar och värderingar. Han har hela tiden egna funderingar om saker och ting vilket han visar för sin omgivning på ibland ganska bisarra sätt. Han biter till exempel en sjuksköterska i benet. Läs mer

Leif PanduroLeif Panduro, född 18 april 1923 i Frederiksberg, Danmark, död 16 januari 1977 av en hjärtattack, dansk dramatiker och författare. Från 1976 var han medlem av Danska akademien.

Leif Panduro hade en svår barndom, bland annat tillbringade han en stor del av sin uppväxt på barnhem. Kort efter hans födelse skilde sig hans föräldrar, och hans mor blev inlagd på psykiatrisk klinik. Under andra världskriget avrättades hans far av den danska motståndsrörelsen på grund av att han hyste nazistsympatier.

Leif Panduro själv var under en tid aktiv i motståndsrörelsen och blev vådaskjuten under befrielsedagen. Leif Panduro blev utexaminerad tandläkare 1947, och 1948 ingick han äktenskap med Esther Larsen. Åren 1949–1956 levde han och verkade i Sverige, i bland annat Borås.

Leif Panduro debuterade med Aj, min guldtand 1957, och året därpå gav han ut Skit i traditionerna, som i efterhand har vunnit status som en av klassikerna inom dansk litteratur. Leif Panduro räknas ofta som en satirisk och samhällskritisk författare, men hans popularitet beror till stor del på det humoristiska som genomsyrar hans alster. Källa

Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds