Lika fattig som förut

foto_mats_jerrolfDet är titeln på en gammal låt som kompositör Mats Jerrolf har skapat – klicka mp3 – och jag har haft förmånen att känna Mats i hela mitt liv snudd, och idag fick jag höra en demo av nya skivan som kommer om ett par veckor. Jag fastnade lite för ”Vad har hänt med vårt land?” – för det undrar väl vi alla?

Mats är ute, omodern
Men nån skåning, som hette Bengt, hade köpt rubbet av hans produktion. Klok karl. Förmodligen blir Mats berömd efter sin död, och det är vad jag har bett till Gud om i precis alla år för jag önskar inte ens min värsta fiende det livet, och absolut inte Mats.

Mats är både feg och modig
Jag kan lita på honom för han säger vad han vill till mig, och han var modig då för 20-25 år sedan då han sa upp sin tjänst på Birka, han är arkeolog och historiker i botten, och sen dess har han levt på sin musik, och i många år spelades hans musik rätt ofta på radio vilket gav upphovspengar för såväl text som musik, och numera vet vi alla hur P3 låter – ingen Mats där inte.

Feg är han så långt att han är ett vanedjur utan sans och vett
Han skaffar mikro då vi andra slänger ut den, skaffar bankkort då vi andra börjar ifrågasätta dem… Han är alltid 25 år efter oss andra, och jag är lika ofta 20 år före varför våra middagar är rätt tuffa ibland men alltid kärleksfulla. Jag är också en stor beundrare av honom eftersom jag med hela mitt hjärta stödjer att han plockar upp gamla skillingvisor, och det är bra för vårt kulturarv och mina öron.

Min dotter hade för 30 år sen, och som liten korn på vem Mats är
– Mamma, jag vet varför Mats gillar dig! Du är gammal! Han gillar allt som är gammalt!

Jag hörde idag på demon att han sjöng; ”Jag vet vem jag är”, och det skriver jag under på. Mats har aldrig haft identitetsproblem, och har i alla tider hävdat sin rätt att vara just den han är, och det har fungerat utom då vi gick i skolan för då var han ett mobbings-byte ett tag.

Idag åt vi middag på Långbro Väjerrolf2rdshus
De har krogen i gamla överläkarbostaden, och om jag minns rätt var det löneavdelning i samma hus men i bottenvåningen, och där hämtade man sin lön. Jag vakade ibland på sjukhuset när jag var 18-20 år och om någon hade sagt så här för 40 år sen hade jag garvat:

”Om 40 år kommer det sitta ammande och gravida kvinnor i parken här och dricka vin, och halva parken är borta och härbärgerar bostadsrättshus, och där överläkaren bor är det finkrog och de spelar bara Lundell – i en timme – om än på svag volym, och du kommer sitta där med Jerrolf, och tugga i dig löjrom från Kalix och ni kommer undra över ytligheten som är idag, och där vakterna är nu vid infarten är det ”Mäklarhus” då 2014, och Stora mans och Stora kvinns är också bostäder, och under båtarna runt om i stán bor hemlösa psyksjuka för de kommer släppa ut alla patienter, de du vakar över nu, för att de ska få sin frihet.”

Jag hade inte trott på det
Inte ens om Mats hade sagt det, och honom brukar jag tro på för han är klok, och alltid ärlig; en mycket bra människa.

Vill du ha Mats musik hittar du honom på e-postadress: mats.jerrolf(@)telia.com

Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds