Man kan inte vara lite gravid

stroberg-4cc5231fFå unga känner väl till att Jan Guillou suttit inne nåt år för spioneri, och det var drev då också. Nåt år på kåken för spioneri är fånigt, när alla andra får livstid, och bara det borde få oss att reagera. Man kan inte vara lite spion – antingen är man det eller så är man det inte.

Lägger vi sen till alla konstigheter som är officiellt kända runt den numera döde spionen Bertil Ströberg blir det många frågetecken.

Jag var hans övervakare under hans tid i bunkern, och ett tag efter frigivningen, men han har aldrig hävt tystnadsplikten, och den gäller för mig, på livstid.

Om vi lägger till att vi saknar försvar i princip
Ja, då börjar man undra vem som ska in på livstid, egentligen, om vi nu ska tala om ”rikets säkerhet”.

Borde undanröjas. IB-domen vilar på orättfärdig grund. Den bedömning och de slutsatser som ÖB Stig Synnergren anförde om skador för riket och försvaret håller inte för en närmare granskning. Därför bör de båda dömda journalisterna nu beviljas resning, skriver Olof Frånstedt.

Alla länder har en militär underrättelsetjänst. Att Sverige också hade det var ingen överraskande nyhet i sig. Det upprörande var att IB också ägnade sig åt bevakning och registrering av tiotusentals svenskar. Detta hamnade tyvärr i skymundan när IB:s verksamhet avslöjades 1973 av Peter Bratt och Jan Guillou.

Däremot: Orsakade avslöjandet någon väsentlig skada för Sverige? Det var detta som var det bärande för hela åtalet mot Peter Bratt och Jan Guillou. Den som utredde och gjorde bedömningen om vilka men avslöjandet haft för Sverige var ÖB Stig Synnergren. Det här är viktigt, för det var i praktiken hans yttrande som avgjorde den juridiska utgången av affären. Källa

Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds