Nej, de kan inte läsa; de förstår inte

Emigrera, flytta utomlands, följ Lena Holfves blogg emigrera.com

Hejsan Lena
 Efter helgens nattjänstgöring och ideliga samtal från alla möjliga och omöjliga människor är det fantastiskt stimulerande att få varva ner i min ”tänkar/klurarfåtölj” på altanen. Än mer behagligare blir det när familjen, solen och fåglarna lyser med sin närvaro, och myggen än ett tag till lyser med sin frånvaro. 🙂
 
I sedvanlig ordning efter uppvaknandet, ihop med kaffet och snuset så läser jag dina artiklar. Blev beklämd och brydd över kommentarerna angående din artikel ”Modershjärtan blöder”. Tanken slog mig omgående, läser inte människor på innan bilan ska falla? Förstår de inte vad de läser samtidigt som de omedelbums dömer på förhand utan att förstått helheten? Scary.
Bästa hälsningar NN

Svar; Nej, de kan inte läsa, de förstår varken texter eller ord, och jag skrev en artikel om den bristande läsförståelsen idag. Jag hade redan på 70-talet barn som kom som fosterbarn som var mer eller mindre fullblodsanalfabeter, och två av dem kom ifrån den så kallade eliten.

Folk som går nu på högskolan kan inte stava, inte ens blivande svensklärare, civilingenjörer klarar inte alltid högstadiets matte, och så vidare. Jag skrev en artikel häromdagen om en lärare som blev totalt utskälld trots att hennes text visar tydligt att hon endast oroade sig för ett barns hälsa. Läraren tvingades be pappan – som hotat henne – om ursäkt. Det borde ha varit tvärtom; han och hans ligistpolare borde ha bett om ursäkt.

En rektor på en högskola förklarade följande för mig för nu 5-6 år sedan: ”Vi korrigerar aldrig elevers stavfel för det är ett ingrepp i den personliga integriteten.” En ung student ansåg det ”kränkande” att man måste kunna svenska för att bli svensklärare.

Rektor har 90.000:- ungefär i månadslön för att skapa ett u-land för det blir resultatet
Ett annat är förmodligen ökat våld eftersom de missuppfattar då de inte förstår. Jag inbillar mig att många tror att dessa unga är korkade men det är okunniga de är i första hand, och förmodligen förvirrade för de kan inte fråga. De kan bara agera ut.