Öppet förakt mot oss ingår

Om vi kikar vidare på fascistschemat hittar vi orden ”disdain for intellectual and art”, vilket kan översättas med ”förakt för intellektuella och (olika) konstarter”. Där ingår kunskaps- och akademikerföraktet.

Det kom just in en kommentar som jag har längtat efter
Sven Essen: Kära Lena..
Har du hört talas om andra världskriget? Eller möjligen Koreakriget? Jag antar att du är en av de berömda kulturarbetare, som lever av skattemedel, sprungna av kapitalistiskt arbete, bl a från mig.
Källa

Som alla bloggstammisar redan vet hade författarna 102% skatt innan Astrid Lindgren röt till
(läs mer om Astrids krigföring)

Vill man bygga en fascistisk stat är det smart att skatta sönder oss och sedan tvinga oss att söka stipendier. Då uppfattas det, som av denne man som skrev kommentaren, som att vi lever på bidrag/skatter. När väl föraktet för oss är planterat kan man köra på med det lite överlägsna ”Kära Lena”, och sedan klippa till mig med att jag är socialfall.

Nu funkar inte det med mig eftersom jag är företagare
Det har jag varit sedan fem års ålder när jag tillredde kräftmackor som jag sålde dyrt till min pappas bridgevänner. Jag skrev böcker på heltid mellan 1984 och 1992-93 och hade inga problem att försörja mig eftersom Astrid röjde skog. Nu ligger författarna, liksom företagarna, på runt 85% skatt. Vi har 33% löneskatt och 40-50% inkomstskatt på royaltyn i Sverige, att jämföras med Cyperns 10% eller Irlands 0%. Skälet till deras låga siffror är förmodligen att de är små språkområden; de vet att de skulle ta livet av sina författare om de körde vårt race.

Vi har 27%-29% på F-priset
Låt oss säga 30%! F-priset är det pris som bokhandeln köper in en bok för. Vi säger att du betalar 200:- och så avgår momsen, och vi leker att bokhandlaren får betala 100:-. Då får författaren 30:- och en normalupplaga på min tid i Sverige var 4 000-20 000 exemplar, säg 10 000 här i exemplet. Efter skatterna blir det 4-5 kronor per bok, vilket gav författaren 50 000:-. De som skriver faktaböcker brukar ha 20% royalty på F-priset men lite högre upplagor.

Biblioteksersättningen
När du lånar just min bok på biblioteket går 76 öre direkt till mig. Du lånar den gratis, och staten betalar för dig till oss. Författarfonden får 126 öre då du lånar min bok, och det är ur den vi söker våra stipendier. Läs mer.

Det betyder att en sådan som Astrid ”försörjer” många poeter, och det hade hon garanterat inget emot
Det sitter en nämnd som bestämmer vem som ska få pengar ur Författarfonden, och hela systemet – se deras hemsida här – visar nu när landet är i kris att det har fungerat. De håller käften och skriver deckare.

Någon PR-byrå släpper sedan ut artiklar om ”statliga konstnärslöner” och folk blir arga
Dessa pengar kommer också ifrån Författarfonden. En nämnd bestämmer vem som ska ha dem och man får bara ut dem om ens egen biblioteksersättning skulle vara lägre.

Dagens författare kan nog inte skriva en artikel om TV:s sexuella utnyttjande av trasiga ungdomar, som jag gjorde idag, för då ryker den mycket viktiga tidvisa inkomsten ifrån TV – som i och för sig betalar uselt. Det sägs ofta att det är en ”ära att vara med på TV”, vilket är nys. Det enda TV gör är att förstöra ditt liv samt ge dig ett par tusen, vilket är kul eftersom det inte går att leva fullt ut på sina böcker i Sverige. Författarna räknas som arbetsgivare och beskattas därefter.

Dig-ska-vi-svälta-ihjäl-systemet
Detta var en stor orsak till att jag slutade 1992-93. Sedan dess har jag byggt upp fyra bolag och kommer aldrig att hamna i den sitsen att jag är beroende av varken staten, förlag, media eller TV-producenter.

Det är alltså inte så konstigt att författarna är tystade sedan cirka 40 år tillbaka
Då kan man fråga sig (som man hör Svensson göra ibland): Kan de inte ta andra, ”vanliga”, jobb? Många av dem kan inte det av den enkla anledningen att om du går till din chef och frågar om inte ni kan anställa t.ex. Kristina Lugn får du svaret:
– Aldrig i livet!

Du lånar våra böcker gratis, och sedan ska vi föraktas för att 76 öre + 126 öre betalas. Om någon sa att du istället ska betala 2:- per lån direkt till författaren vars bok du lånar skulle det förmodligen bli ramaskri. Bibblan ska vara gratis.

”Disdain for intellectual and art” är fixat!

(Uppdatering 16/12: Vi ska inte glömma bort att just författarna har en egen arbetsförmedling – Kulturarbetarförmedlingen – och på min tid hade vi egen taxeringsnämnd – Konstnärstaxeringsnämnden – vilket absolut ger resultatet att de svenska författarna vet mycket lite om hur vanligt folk som slåss på AF har det. Sedan styrs allt mot en jakt på bestsellers, och därefter väntar dem en tillvaro som isolerade rockstjärnor som inte kan gå ut, och de ska sedan försörja sig via lekprogram i TV. Sedan början av 80-talet har man absolut och mycket medvetet byggt upp ett avgrundshål mellan landets författare och publiken i ”disdain for intellectual and art”-andan.)

SvD: Tyst om författarnas villkor * Hur mediestyrd är du?