Norra Cypern

Vi hade ”Cypernvärme” igår, och den försvinner säkert snart för den ska inte komma förrän den 15 juni. Nu är hela ön grön, och vallmo och anemoner står i blom, och ingen kan tro att det kommer att vara snudd öken här om bara två månader. När man står i den kan man inte fatta att nästa vår blir ön grön, igen…

Nu ska jag fatta det här!

Jag har börjat läsa boken ”Cypern – Svenskarnas inledande FN-aktion 1964” och den är skriven av dess chef Jonas Wærn .

Varför gillar de äldre oss svenskar så mycket?

Dels vill jag förstå varför så många här på norra Cypern älskar ”De blå baskrarna” nu i vår tid, och dels vill jag veta hur han såg på konflikten mellan grek- och turkcyprioter då när till och med grekcypriotiska präster bar k-pistar under sina svarta rockar, och sköt på allt och alla bakifrån. Konflikten är minst 3500 år gammal, och det kan vi jämföra med att Stockholm firade 750 år för inte så länge sedan.

Den grekiska världsbilden
Det sista skälet till varför jag tänker läsa in allt som har skrivits beror på att jag tror mig ha upptäckt att vi i Sverige har ”den grekiska synen” på mycket d.v.s. våra medier kablar ut det jag skulle vilja påstå är just grekisk propaganda, och vi synar inte den nämnvärt trots att grekerna i Aten ljög sig in i EU.

Hur kan man, mer eller mindre, förfalska bokslutet, påstå att man har en god ekonomi, tas med in i EU, bedrägeriet upptäcks, och det blir inga konsekvenser? Och sen har man sin trovärdighet kvar?

Offerkoftan
Det är ingen hemlighet att jag starkt ogillar den offermentalitet som existerar i Sverige, och jag gillar inte grekcyprioternas heller. Jag har varit i syd många gånger, och de har bara en syn: ”Turkiet har tagit vår mark!!!” De är oskyldiga offer, och nu får de minsann hjälp av hela EU för att straffa nord. Jo, jag tackar jag. I syd kan du köpa en nätt kåk vid havet för 8 mille, och du har inte en aning om det huset står på mark som ägdes av min älsklingstaxichaufför Serals pappa. Vi kan inte fråga Serals pappa heller för han lönnmördades. Men vi kan fråga Seral för han vet var i syd hans familj hade en gård.

Det är märkligt
Turkiet har soldater här fortfarande, för om de inte hade det skulle förmodligen till och med präster bära k-pistar igen… Vi svenskar – De blå baskrarna – var här i 29 år, och jag läser just nu den svenska FN-bataljonens chefs bok om då FN satte upp en fredsstyrka här på ön för att få slut på slakten, och hur kan ett folk – det svenska – byta fot tvärt och gå med på att norra Cypern är satt under embargo?!? (Nu finns det varor på ön, och jag kan inte se att det fattas några alls för här finns precis allt och lite till för butikerna är proppade och BMW och Mercedes åker på gatorna, men officiellt är norra Cypern satt under embargo för att ”turkcyprioterna har tagit grekcyprioternas mark”.)

Jag ser vad som skrivs hemma om Turkiets inträde i EU
Om Turkiet ska ”få” komma med i EU måste de fixa till yttrandefrihet och mänskliga rättigheter samt släppa Cypernfrågan!

Gör de inte det ”får” de inte va´me´. Här säger de att Turkiet vill nog inte ens med, men EU verkar tjata om saken och man lyssnar artigt. Jag läser politikers uttalanden här och jag upplever nog att de börjar bli trötta på det eviga tjatet om Turkiet och EU. Premiärministern ska ha sagt; ”Bevara oss ifrån EU!” Det låter inte som en kille som vill va´me´. Nej, varför skulle de dra in sin befolkning i två krig? Dra in sitt folk i vårt eurosnurr? Varför skulle de ens vilja närma sig en kontinent som inte kan hantera ens drogproblemet?

Mänskliga rättigheter…
Det säger polis- och krigarstaten Sverige och EU, där folk ”råkar” dö i cellerna lite då och då och det säger landet där folk får sparken ifrån sina jobb om de säger ”fel” saker! Här möter jag, på samma sätt som man gör i Istanbul, jordens goaste poliser. Än har jag inte träffat någon som uppgett sig vara politiskt förföljd, och för att träffa på sådana krävs det att jag öppnar min e-post för där har jag dem ibland och svenskt pass har de, allihop.

Mänskliga rättigheter tycks mest vara brottslingars rätt, inte minst korrumperade statsanställdas, att agera om man kikar på Europa, och här är det en mänsklig rättighet att slippa ta in alla varor på nätterna, ha dörren olåst, bilen igång medan du går in i butiken eller kunna lämna din lastbil med öppen dörr för att vädra ut över helgen eller att frukthandlaren kan ha frukten ute om natten – och du får ha dina prylar kvar och ifred. Här är det en mänsklig rättighet att få full service av poliskåren om du nu skulle råka vara ett brottsoffer.
Läs mer
.

Hybris
Författaren skriver att ett viktigt skäl till konflikten på Cypern är att grekcyprioter anser sig vara förmer. Inte bara ibland utan alltid och bakom det står moderlandet Greklands syn på sig själva som en högre kultur än alla andra, och han beskriver hur greker försöker mata dem med kultur, kaviar och skumpa för att få FN-bataljonen att fatta att Grekland står över allt och alla.

Den moderna hybrisen
De gör de i så fall nu också för de har fortfarande inte förstått att de inte har en sekin för att tjänstemännen haft 14 månadslöner, och gått i pension vid 35, samt seglat in på kontoret vid elva och gått hem ett i början – för på slutet gick de inte till jobbet alls.

Om analysen stämmer är det mer än begripligt att det vi kallar för jämställdhet uppfanns i Turkiet på 30-talet. Det kan mycket väl ha varit en reaktion på just grekernas översitteri.

Varför skulle Turkiet vilja betala grekernas EU-nota nu?
De har väl nog av att de måste ha soldater på Cypern inne på 30:e året snart? Cypern ligger 6,5 mil ifrån Turkiet och det är 80 mil till Grekland vilket inte är oväsentligt, enligt författaren, och denna ö, som är som tre Gotland, har också tillhört Turkiet helt naturligt under århundraden.

Det kunde kanske vara en lösning på problemet?
De högre stående grekcyprioterna tar och packar väskan och tar med sig de 3,6 miljonerna krökande skandinaver och engelsmän och far tillbaka till Grekland?

Jag skulle inte bli förvånad om Turkiet kan tänka sig att betala 100 miljarder för att bli av med de europeiska uppnäsorna så kan vi göra ett drogfritt hälsohem av hela Cypern sen när vi blivit av med de dekadenta barerna i syd där man säljer sprit till snudd småbarn ifrån Sverige.

Ett Sverige som borde sätta embargo på syd, bara av det skälet!

Nu ska jag läsa ut boken idag, och ta hand om gäster.

* Wærn, Jonas: Katanga: Svensk FN-trupp i Kongo 1961-62, Atlantis, Stockholm 1980.
ISBN 91-7486-157-3.
* Wærn, Jonas: Cypern: Svenskarnas inledande FN-aktion 1964, Atlantis, Stockholm 1995.
ISBN 91-7486-221-9.

VARNING FÖR MYCKET STARKA BILDER