Dagskassan får aldrig fötter

Grannen Joe var och handlade igår och frågade ägaren, som höll på att räkna kassan, efter en vara. Denne såg fundersam ut och sa att han nog hade en sådan på lagret. Han kom tillbaka efter några minuter med varan, och fortsatte sedan att räkna sin dagskassa som låg på butikens disk i små snygga buntar med gummisnoddar runt.

Vi kanske ska fundera lite över vår kriminalpolitik?
Här är det i varje fall ingen som vill riskera 10-15 år i turkiskt fängelse för att sno hans sedelbuntar och det vet han uppenbarligen. Ägaren agerar som han gör för att kriminalitet inte finns här, och förutom hederskulturen kan jag inte tänka mig att det beror på så mycket mer än att folk känner till konsekvenserna. Stjäl du kan du inte överleva hur lätt som helst. Familjen kan vända dig ryggen, ingen vill ha en tjuv i familjen för det är det värsta man kan ha, och här finns ingen socialtjänst att springa till. Och dessutom kan du alltså åka in på många, många år.

Alltså går ingen eller få över gränsen varför de heller inte behöver sätta folk i fängelse. Vi har för många på kåkarna och det är inte lätt att sedan komma tillbaka till samhället; det tar bara tre veckor så talar de som utpräglade kåkfarare.

En av mina barndomsvänner satt 6 månader på Kumla som 18-åring
Hur man nu kan stoppa in ett barn där. Han blev kriminell i resten av sitt liv, och sist jag talade med honom gjorde han ”så lite som möjligt”. Han är 60 år nu.

Konsekvenserna är enorma
Nu har en miljon jobb lämnat Sverige därför att bolagen flyttar utomlands. Vår skyhöga kriminalitet är en av orsakerna eftersom det är just företag som ofta rånas, utsätts, snattas ifrån o.s.v. Du kan fundera på det nästa gång du träffar en arbetslös. Det är dyrt att bygga upp det paradis för brottslingar som vi har. Vi kanske ska fundera på vad som är ”snällt” och ”inte snällt” och tänka lite längre än en fyra år lång mandatperiod.

Nils Bejerot, född 21 september 1921 i Stockholm, död 29 november 1988, var en svensk läkare, psykiater och forskare. Nils var en lysande föredragshållare! Döm själv, och se filmen om du inte redan har gjort det. Kan du säga emot honom?

Föredrag 5 av Nils Bejerot, ”Resonemang kring social felutveckling”
Han berättar om då vi drabbades av ”sociologin” … Nils förklarar rätt bra hur vi skulle komma att få det superkriminella samhälle som vi har idag. (Fler filmer här.)

Konsekvens? Förmodligen ingen
Finansinspektionen (FI) har till och med oktober i år utfärdat omkring 530 varningar för oseriösa företag, främst falska aktiemäklare. Det kan jämföras med 456 varningar under hela 2009. Läs mer.