En annan planet

Teknikens under!
Jag kan tidsinställa uppladdningar – hjälpa till att göra dig ännu mer nutidsparanoid och undrande:
– Vem kan man lita på? Hon bloggar och flyger samtidigt på 10 000 meters höjd …

Cypernkonflikten är ett arbete av en ung juriststuderande. Där blottas en snart 30-årig konflikt där ingen kan vinna. De skulle, helt sonika, aldrig ha börjat bråka och ställt in massutrotningen. Säger jag, som bor i ett land där alla skiljer sig jämt. Inte ens två och två kan vi hålla ihop.

Tidigare publicerat i september 2010:

Jag är nu på väg till norra Cypern

Farligt, farligt …
På UD:s hemsida har man kunnat, eller kan fortfarande, läsa att det är farligt i nord. Tänk, jag som trodde att jag lämnade ett farligt land. Original Gangsters (OG) som ”hänger ut” privatpersoner som sökt information om politik är farliga och det blir inte mindre farligt av att statsmakterna inte ingriper. Det finns inget annat land på hela klotet som inte skulle anse att en nedbrunnen skola per dygn, hotade åklagare, rådmän och politiker inte är en prio ettuppgift för polis och militär.

Det är nys att det är farligt i nord
De hade en våldtäkt för fem år sedan. 99% av all brottslighet klaras upp i den mån någon ens sker. Det är 30 år sedan det var krig. De saknar droger och få nyttjar ens alkohol.

Propaganda
Inte sällan kan man läsa att ”turkarna (de hemska) har ockuperat området och tagit det ifrån de (snälla) grekerna”. Hit kommer bara 6 000 turister ifrån Europa per år eftersom folk verkligen tror på propagandan – Sverige och hela Europa svämmar snart över av just propaganda och går i Bryssels ledband.

Ingen trängsel
Det passar mig utmärkt, för till södra sidan, där IKEA och julskinka finns, kommer 3,6 miljoner turister och inte sällan fulla svenskar och engelsmän. Jag har sagt det:
– Gråt inte över att de inte är här!

Ännu mer nys
Vi hade svenska soldater på Cypern i åratal – 20 år? – för att hjälpa. Några av dem bor nu i norra delen. Soldaterna brukade kallas för ”de blå baskrarna”, men när vi gick med i EU glömde vi totalt bort det och sedan dess har propagandamaskinen gått för fullt. Hela Cypern har i hundratals år varit kopplat till Turkiet innan engelsmännen gjorde koloni av ön. Sist jag var nere såg jag Turkiet genom fönstret långt, långt där borta i nejden. Engelsmännen präglar ön helt. Eller som en sa: ”De har gjort gentlemän av alla.”

Cypern är för dem vad Gotland är för oss
Turkcyprioterna var i minoritet och grekcyprioterna var fler, och en kompis till grekjuntan Makarios ville härma kompisarna i Aten och bestämde sig för att med vapenmakt göra om ön till sin egen lilla diktatur.

Makarios började med att låta skjuta engelsmän (England bangade) och sedan började han döda turkcyprioter. Turkarna gick in för att rädda livet på sina kusiner, eller vad man nu ska kalla det eftersom en turkcypriot inte är samma sak som en turk. Det är skillnad, inte minst i språk, precis som mellan en gotlänning och en skåning.

Jag har lyssnat på tre män
De har med smärta beskrivit för mig hur de gömde sig och sina familjer i oljetunnor och lador eller grävde ner sig. Eller som en sa:
– Alla vill döda oss, och vi har inte gjort något!!! De vill inte ens att vi ska ha mat på bordet!

Här i tidningarna står det att de har tagit mark
Sant, det finns folk i syd som äger mark i norr men det finns folk i norr som äger mark i syd. Givetvis. Jag träffade en man i 60-årsåldern som hade tjugo minuter på sig att bestämma om han skulle fly norrut eller inte. Han bodde alltså då längst ner i syd men bestämde sig för att fly till norra delen i hopp om att just Turkiet skulle fatta vad som hände på ön till skillnad ifrån England och Grekland som blundade.

I väst kallas detta för invasion
Grekland, England och Turkiet var öns garanter. England för att de hade mycket folk på ön eftersom de hade den som koloni tidigare, Grekland för att där bodde grekcyprioter och Turkiet för att där bodde turkcyprioter. Vid statskuppen var det bara Turkiet som följde avtalet och gick in.

Jag har talat med ungdomar i syd
Min personliga uppfattning är att de är historielösa, rätt EU-anpassade och lärda att hata ”för de kom och tog vårt land! Vi ska ha det!”. De har inget gemensamt med de andra, inte ens samma språk, inte samma maträtter och det har de aldrig haft. De levde sida vid sida i tusentals år men statskuppen som utfördes av biskop Makarios visade att det fanns en stor skillnad; turkcyprioterna skulle bokstavligt talat utrotas. De som fattade snabbt hann fly upp till norra delarna och vissa fattade inte och dog i syd.

Här står det i tidningarna att det är farligt att köpa mark där
Inte alls, det finns tre lagfarter och den man ska rikta in sig på är den s.k. EU-lagfarten. Man ska inte köpa mark i norr som har tillhört en grekcypriot men man kan köpa mark eller hus av en turkcypriot. På samma sätt bör man inte köpa mark i syd som har ägts av en turkcypriot.

Vem vill vad?
Här läser vi ofta att Turkiet så hemskt gärna vill komma med i EU, men vi talar om ett på många sätt rikt land … Jag undrar vem som vill ha med vem? De jag har talat med säger att de inte har någon större lust att hoppa med och pröjsa för grekernas alla nya race. Jag har lite svårt att se att de skulle vilja in i den organisation som behandlar dem väldigt illa genom embargot av just Cypern. Frågan är komplex och det duger inte att bara slänga ur sig floskler och propaganda även om de skrivs på UD:s vackraste papper. Ur boken ”Befria EU”.

Går de med i EU så flyttar jag till Indien
Där ska jag väl ändå få riktiga tomater och inte sex illröda, på pricken likadana, i en plastkartong? Finns det raka gurkor i Indien? Det tror jag inte! Jag är less på alla EU-regler och att alla dessa länder ska bli lika, bokföra lika, samma vägar, samma storlek på äpplen … Ordet ”EU-standard” får mig att rysa, speciellt då jag ser 400 äpplen i Konsum som är exakt lika – och att folk inte ens reagerar över det. Jag har sett min dotters reaktion då hon fick se äkta tomater …

Norra Cypern kan inte utan hinder handla med EU-området, inklusive Sverige, sedan Europadomstolen 1994 förklarat att ursprungsintyg med mera från Turkcypern inte godkänns inom EU, eftersom TRNC inte är erkänd. Även om det inte förekommer någon handel mellan Sverige och Turkcypern finns en begränsad turism, via Istanbul. UD:s hemsida

Cyprus44 * Sunseekers * Historia * Mer historia * DN om Cypernfrågan * Det bortglömda folkmordet *
Statskuppen * Cypernkrisen – statskuppen * Nordcypern * Cypernfrågan * Resan till landet som inte finns * USA:s roll vid militärkuppen i Grekland *

Landet som inte finns är mycket vackert: