Intressant samtal med två politiker

Jag har ägnat två timmar åt att tala med två kloka turkcyprioter, båda politiker, och det finns en sak jag känner väldigt starkt.

Hela Europa hämtar sin ”syn” på Turkiet ifrån grekerna

Om vi nu vet vad som sägs på södra Cypern om norra vet vi att det finns inte en stavelse som är sann. Det är uteslutande och utan undantag en nästan barnslig propaganda. Jag har varit i syd, och hört den själv; i norr bor man på stampade jordgolv, alla är barbarer, man blir rånad, alla är fattiga, vi rider på åsnor, folk är analfabeter, obildade och så vidare och så vidare.

Jag vet inte vad det är; vrickade huvuden eller önsketänkande?
Om vi utvidgar denna ”demonsyn” och tänker oss att den spänner inte bara över norra Cypern, utan hela Turkiet, får vi bilden av ett svagt Turkiet, och ett starkt Grekland.

Verkligheten torde vara tvärtom för det idag ruinerade Grekland. Vi får bilden av ett fattigt Turkiet, men det är precis tvärtom i verkligheten. Turkiet går som tåget.

Vi har hört till leda att Turkiet ”inte får” gå med i EU men sanningen är att de har tackat nej och vill inte ens. Jag vet att det är så eftersom jag var på norra Cypern då det spreds via media i våras.

Fram tonar bilden av ett Grekland som lider av vanföreställningar som människan lätt drar på sig i pressade lägen.

Denna bild förs sen ut över precis hela väst
Möjligen har vi ett Grekland, ett södra Cypern och ett Israel som på allvar tror att de ska kunna gå ut i krig, och vinna det, mot Turkiet för vi är ense om att det rör på sig. Det finns tecken, om än svaga ännu, att det är saker i görningen och som exempel kan nämnas lite skumma passförfaranden.

Jag skrev också en artikel den 13:e oktober; ”Tröttar de aldrig?” om saken. Ingen av männen tror att det skulle bryta ut ett krig här på Cypern, det är rena sandlådan, utan i så fall direkt mot Turkiet. (Det är inte länge sedan höga militärer greps i Turkiet för att de ville störta regeringen och gå ut i krig mot Grekland. Bråket är inne på sitt tusende år ungefär…)

Eftersom man nu inbillar sig att vi rider på åsnor och bor på stampade jordgolv är det lätt att inbilla sig att man kan ta Turkiet fort och lätt, och det kan man inte.
– Turkarna skulle äta upp dem snabbt som om de vore en svärm irriterande syrsor.

Vidgar vi detta över hela världen ser jag ett urfattigt väst, skulder upp över öronen, som krigar på VISA-kort på åtta fronter, och som varje dag, varje dag inbillar sig själv att man är världsledande, rika, bäst i klassen, är de enda som har demokratier, vet hur man ska leva och de där stackarna i öst…

Självbedrägeri, kallas det. Eller möjligen äkta rasism?

Greece, Israel and Cyprus form strong alliance