Jag gillar polisens system!

Jag har bara haft insyn i norra Cypern ett år, och bara i en riktig polisutredning, samt att jag stoppats själv en gång för jag hade glömt sätta på halvljuset, men nu har jag talat med många, och jag känner att deras system är mycket, mycket bra.

Deras system innebär säkert också att de har den låga brottsstatistik de har för allt anmäls inte, och det måste jag förklara:

Om du stjäl av mig, erkänner och lämnar tillbaka det du stulit, eller på annat sätt gör rätt för dig, så anmäls du inte. Det blir ingen officiell ”complain” av det hela. Det blir inget åtal, du hamnar inte i register utan du har sagt förlåt, och du har betalat tillbaka eller ersatt mig, och brottsoffret får världens service av poliskåren.

Om du inte erkänner och ord står mot ord blir det rättegång, och det kan då bli betydligt kännbarare straff än vad vi är vana vid varför du tjänar på att erkänna och göra rätt för dig.

Poliserna jobbar uppenbarligen inte för att sätta dit och fast utan för att klara upp, reda ut och läka sår
Deras sätt att hantera brottsoffer får en att gapa i flera veckor. De åker t.ex. hem till offer med stöldgods, kollar att du mår bra, och de är med under den konfrontation som alltid görs mellan brottsling och brottsoffer.

Jag har frågat minst tjugo personer, och de har aldrig hört talas om något övervåld ifrån polisers sida. Man har haft problem med korrumperade poliser men att de skulle springa omkring och slå folk har ingen hört talas om.

Deras system bygger på förtroende och att medborgare vill och kan tala öppet med dem, och det vet jag inte om någon vågar i Sverige idag. Då får de heller inte in några tips. Poliserna här rör sig enormt mycket ute på stán, och de är i skolor och informerar om vad som är rätt och fel, och skolbarn besöker dem.

Straffen ska vara skyhöga
De resonerar som så att om straffen är skyhöga vågar ingen begå brott, och då slipper man ha folk på kåken, och begår folk brott är det många steg innan du ens hamnar där eftersom du har hela processen med konfrontationen med den du har skadat, och den möjlighet du får att ställa allt till rätta.

Vi är rätt inhumana
I Sverige lurar vi unga på många sätt för de får skyddstillsyn, skyddstillsyn och en skyddstillsyn till och sen kommer det en dag då en domaren säger; ”Det har inte hjälpt så nu åker du in på fyra år.”

Folk behöver heller aldrig träffa brottsoffren och de behöver aldrig göra rätt för sig. De får inte ens det, hos oss.

Här publicerar man alltid namn på dömda i tidningen, men inte före dom så mediadomar existerar inte, och utlänningar utvisas direkt om de begår brott här. Det är total nolltolerans mot såväl droger som brott.

Jag gillar det jag ser. Fundera på saken!

Bilderna föreställer elever som får besök och besöker poliser, och eleverna har skoluniformer.
Polisutredning pågår på cypriotiska * På krogen med krogägaren, och ett samtal om brottsoffer * Samtal med svensk väktare om den svenska polisen

Uppdatering:
Sjöbo har under inledningen av 2011 blivit skådeplats för en rad grova våldsbrott och samtliga fall har en gemensam nämnare. Ingen vill prata med polisen. Läs mer