När passpolisen tog mig

Uppdatering:
Jag fick ett e-brev av biluthyrarens fru som frågade mig hur det är med mig efter mitt äventyr med passpolisen, och hon sa att ursprungligen hade de tänkt ge mig bilen, som vanligt 9.00 hemma hos mig dagen efter, men killen som hämtade mig vid flyget hade räknat ut att jag skulle få sova för lite då eftersom han trodde att jag skulle somna först runt tre, fyra. Det var därför jag fick ta bilen direkt på natten. Omsorg…

Tidigare publicerat:
I passkontrollen slog råttfällan igen!
Passpolisen såg på mig, passet, återigen på mig och på passet, och sen såg han bekymrad ut, och bad mig följa med. Jag fick gå in i ett rum hos vakthavande, och han hade sällskap av fyra poliser till.

Numera får man inte bli polis här på norra Cypern om man inte kan engelska
Alla kan inte det men det ska finnas en som kan tala flytande engelska, och det fanns det i natt också. Han förklarade vänligt för mig att enligt deras dator hade jag rest in i februari men inte rest ut som jag skulle efter 90 dagar, och jag protesterade samt berättade att jag åkt ut i slutet av maj med Turkish Airlines.

En polis sprang iväg till deras kontor, och jag berättade för den engelsktalande att en hyrbilsfirma stod utanför och väntade på mig, och att jag var orolig för att han skulle åka. Polismannen följde mig därför ut genom exitdörren, och vi fick tag på den killen, och han lovade att vänta, och polisen och jag passerade bagagebandet för att plocka mina väskor innan de hamnade på hittegodsavdelningen. Han bar dem givetvis.

De är alltid väldigt hjälpsamma poliskåren, och jag kände mig rätt lugn
Visst, jag är medveten om att jag blir utvisad om jag bryter mot lagar men jag hade inte brutit mot någon. Jag åkte ut ur landet i maj. På väg tillbaks från bagagebandet frågade jag polisen om det inte dög att jag kom från Stockholm, nu? Jag hade biljetten…

Nej, det dög inte, jag hade i princip kunnat ta en privat båt härifrån som i förrgår, rest till Stockholm och nu kommit hit igen. Jag nickade, och visade att jag förstod, och jag är dessutom glad för den ordning det är här. En halvtimme senare kom springaren med en kopia på min tur till Sverige i maj, och samtliga poliser sa i kör att jag var grön, och välkommen in i landet.

Hyrbilskillen skulle ha kört mig hem men han släppte av mig vid kontoret, förmodligen för att det nu var väldigt sent, och jag fick välja mellan en vit och en röd bil, och jag tog den röda. Jag hade den vita sist, och som vanligt var dörrarna öppna och nycklarna satt i. Det är förmodligen beroende på att passpoliserna är som de är att man kan ha det på det viset, och jag älskar att jag slipper låsa bilen.

Jag tog min röda bil och körde hem i kolmörkret och sa hela tiden;
– Vänster! Vänstertrafik! Vänster!

Innan jag somnade tänkte jag på mitt minihus, en mil in i urskogen hemma i Sverige, som är larmat till skorstenen av Securitas, och här på min gårdsplan står en ny Ford Fiesta olåst.

Finns det i Sverige?
En biluthyrare som släpper iväg bilen två på natten och så fick jag komma med bilen dagen efter till kontoret och visa körkort och betala samt skriva kontrakt – när jag vaknat och orkar?