Om man vill åka hit

Uppdaterad: Karta längst ner, och jag bor ungefär vid ”G:et” i Girne precis vid havet i byn Karsiyaka, och det tar mig 45 min med bil till flygplatsen Ercan, som är lika liten som Örebros flygplats ungefär.

Det är mycket lätt; man flyger med Pegasus till Istanbul och byter plan hit till Lefkosa, Ercan airport, eller så flyger man på en sista minuten till Larnaca, och tar en taxi hit upp, som beställs här i norr, och den resan tar två timmar. Åker jag över Larnaca använder jag Sunseekers. Jag brukar resa över Istanbul, och väntetiden på den rätt lilla flygplatsen är försumbar. Man checkar inte ens in två gånger utan man går bara till en annan gate.

Fördelen att flyga över Istanbul är att man dels kan stanna till där någon dag men även handla taxfree eftersom man lämnar EU.

Det går bra att mejla Sunseekers så blir man hämtad. Eller så ber man hotellen fixa fram det. Vill man hyra en bostad kan man tala med Sunseekers så fixar Margareta det. Hon har bott här i elva år, och jobbar med att hjälpa svenskar och hon arrangerar de mest fantastiska cykelresor och även vandringar upp mot Karpaz.

Ett kanonhotell inne i Girne stad, men med egen strand och pool, är Rocks hotell och ett österut är Acapulco och ett bra västerut är Riverside och vill man bo enkelt uppe i Karpaz kontaktar man Hassan Turtle beach. Man kan be Sunseekers att boka, och egentligen fixa allt.

När man reser in får man antingen en stämpel i passet eller en vit lapp, och det är ens visum. Det är inget man behöver ansöka om hemifrån.

Bilden föreställer krogägaren och turkcyprioten Cemel, som älskar ”De blå baskrarna” och det är hans ”grej” att gå omkring i gerillakläder, ha stolar i träden och en åsna…

Lathund
1 svenska Kronor = 0,26 Turkiska Lira
5 svenska Kronor = 1,29 Turkiska Lira
10 svenska Kronor = 2,58 Turkiska Lira
25 svenska Kronor = 6,44 Turkiska Lira
50 svenska Kronor = 12,88 Turkiska Lira
100 svenska Kronor = 25,75 Turkiska Lira

Om man åker långt ut på landet kan man i bästa fall få se någon gammal man som rider på en åsna… Cemel har en åsna, som är snäll, om man nu vill se en. Läs mer. Hassan kanske kan skaka fram en? Läs mer och vill man bara ha bra mat bör man besöka Silver Rocks även om maten är bra överallt.

Sunseekers vet annars mer, och Margareta är en urtypisk norrlänning med lite cypriotiska drag efter elva år här.

Hotell i Karpaz, som jag aldrig bott på, som rekommenderas av grannen:
Karpazarchhouses och Balciplaza samt att grannen rekommenderar denna sida också.

Karpaz ligger högst upp på norra spetsen av Cypern
Alla orter har två namn; ett grekiskt och ett turkist. Min närmsta stad heter Girne på turkiska och Kyrenia på grekiska. Det ger oss en vink om att grek- och turkcyprioterna inte ens kan enas om vad saker och tinga ska heta, nä. De talar inte ens samma språk, äter inte samma mat – inget lika. Nada.