Nytt tecken på energiskiftet

Tjänstemän döms i fosterbarnsfall

Borås. Två tjänstemän och en politiker döms till dagsböter av Borås tingsrätt för tjänstefel sedan de genomfört en akut omplacering av två barn i Marks kommun 2009.

Tjänstefelet de döms för består i att de inte tillsatte någon utredning när misstankarna om att barnen for illa dök upp. Omplaceringen skulle inte heller ha gjorts så abrupt som den gjordes. Den dåvarande fosterfamiljen fick inget veta innan barnen flyttat till ett annat hem.

En av tjänstemännen, handläggare på socialtjänsten, döms dessutom för ytterligare ett fall av tjänstefel. Ett halvår före omplaceringen anmälde flickans förskola att de misstänkte att hon for illa. Handläggaren fick utredningen på sitt bord, men lade ner den utan att berätta det för barnens föräldrar.

Totalt åtalades tre tjänstemän och inklusive politikern men en av tjänsteman skrevs ur målet under rättegången.

Barnen omhändertogs av socialtjänsten när de var små och fick komma till en fosterfamilj. När de var fyra respektive fem år gamla omplacerades de akut eftersom socialutskottet misstänkte att barnen for illa.

Socialstyrelsen kritiserade omplaceringen, men barnens biologiska mamma överklagade till förvaltningsrätten – som gav henne rätt. Kammarrätten strök under detta och barnen lever nu, över fyra år senare, i en ny fosterfamilj.

Fallet fick stor uppmärksamhet och bland annat Uppdrag granskning sände ett program om det 2010.

TT
Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds