Pappa lärde mig

Jag har en ständigt närvarande pappa, född 1919, död 1991, och som ofta sa saker jag inte förstod då men som jag förstår nu varför jag har en ny pappa, i min gamla, varje dag.
– Aha! NU fattar jag vad han menade!

Jag kom att tänka på honom igår då en norsk affärsman (som med stor sannolikhet egentligen är ligaledaren i Cypern) och en advokat härjade med mig, på ett ytterst hånfullt och bombastiskt sätt, för pappa hade en kusin som var advokat som blåste svenska kvinnor dubbelt. Först fick han dem att gå in i en pyramidorganisation, de skulle sälja smink via partyn hemma, och sen när de ville stämma pyramidorganisationen blev han deras advokat.

Då fick pappa nog, och sa att om HAN ringer är jag inte anträffbar på livstid. På samma sätt som vi har ungefär samma behov och känslor som de som levde på stenåldern är också alkat folk mycket lika – de blåser t.ex. folk som min pappas kusin till advokat, som ligaledaren i Cypern.

Pappa höll sig undan sin kusin aktivt, han bjöds aldrig hem till oss efter den bedrägerihistorien, och när jag hade debuterat hördes advokaten av igen, arg som ett bi. Han ville att jag skulle betala hans telefoner för journalister ringde honom och letade efter mig – hur nu inkommande samtal kan kosta något? När SvD hade en rätt stort uppslagen artikel för att gratta mig då jag fyllde 40 år fick han rasieriutbrott, och ringde SvD:s chefsredaktör, och hotade med att säga upp prenumerationen om de skrev om mig en gång till.

Utsparkad med 17 mille
Vid denna tid var han som alla förstår enormt alkad, och det fattade SvD:s chefredaktör också, vars fru jag känner, och ”alla” började fatta det varför advokaten blev kallad till SHB:s huvudkontor som meddelade att de önskade att han tog ut sina 17 miljoner ur banken, och skaffade en ny, för de måste tänka på personalens väl och ve, sa de. Gubben fick flytta sina miljoner, och sen kom nästa steg då han började bli medveten om att han drack, och då skulle han givetvis ha tag på mig, som då gett ut boken ”Botten upp”, och han ville att jag skulle följa en rättegång i hovrätten.

Jag var nyfiken, främst på hur galen denna deras värld kan bli, så jag gick dit, och det var en märklig känsla att höra en speakerröst säga; ”Målet Holfve mot Holfve påkallas i sal tretton!”

Advokaten hade blivit sjuk, hamnat på sjukhus, sonen hade tagit sig in i hans enorma lya på Söder – advokaten ägde hela hyreshuset och han ville ha mig att flytta dit och jag sa nej tack – och nu ville advokaten få sonen vräkt för advokaten hade inte dött där på sjukan, som sonen trott, varför arvskifte var lite för tidigt att utföra, om vi säger så.

Sonen var iskall, och en enda lång symtomlista på hur man blir… och hovrätten bestämde att sonen måste flytta ut, pappa var inte död än. Punkt slut. Målet Holfve mot Holfve arkiverades.

Vad var det pappa hade sagt?
– Om HAN ringer är jag inte anträffbar på livstid.

Pappas ord kom emot mig igår då jag läste stollarnas e-brev till mig, de vill att jag ändrar texter, annars… och den ene är advokat och jag märker att han själv tror att han har nån form av särskild ställning för att han är just advokat. Man ska kanske anses extra trovärdig då?

Men har man mina erfarenheter av advokater är det ingen självklarhet.

sid2 Pappa lär mamma att skjuta, och bilden är ifrån Bromma, där de bodde, och merpudlarbör vara tagen på 40-talet.

Pappa, som var försäljningschef i stora delar av sitt liv och efter pensionen gjorde han – mattesnillet – bara offerter ett par timmar dagligen mellan rundorna på golfbanan, och här passar han ett av mina brorsbarn runt 1970.

 

Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds