Uppdaterad: Sheikh Nazim’s dotter

20140627_111126Sheikh Nazim dog i maj, han blev 92 år, och hans äldste son är i Istanbul och driver vidare, och hans dotter Hajjah Nazihe tog emot mig idag, jag väntade under ett tak i entrén / trädgården ett tag innan hon kom, och vi åt lunch tillsammans

Hon frågade rätt direkt om jag ville skriva om ”Sufilife”, muslimer, eller vad?

– Njä, sa jag, jag brukar kolla in udda saker, och upptäcker jag ”bad people”;  politiska grupper, religiösa, astrologer, vad som, så gillar jag att avslöja dem, och speciellt om de blåser folk på pengar.

Ibland skriver jag och förklarar skillnaderna mellan våra kulturer. Jag tror att det är få svenskar som vet att ordet ”Allah” betyder ”Gud” t.ex. och att vi talar om samma sak, Sverige är rätt sekulariserat.

Att jag gillar att avslöja bedragare gillade hon!
Hajjah kikade på mig, och hennes assistent sa mig att hon visste så snart jag kom in i rummet att jag är en antroposof, och Hajjah sa mig att vi hade knappt fyrtiofem minuter, fredagar är egentligen sämsta dagen att komma, tusentals mejlar och vill komma! (Begreppet ”antroposofi” kommer från grekiskan  ”människa”och ”visdom”.)

– Jag har redan läst av energierna här, och ni är good people, men jag skulle vilja veta mer om er, och då bestämde damen, som är den här världens Silvia, att jag ska komma tillbaka i september, jag får bo där, kom och ät och drick på husets bekostnad, och lev med oss! Fyra, tio, hundra dagar!

Bilden till vänster på shejkens dotter har de tagit, inte jag, och förklaringen är enkel. Jag kan inte börja fotografera folk under en lunch då vi ska tala obesvärat, och jag kände att hon hade inte gillat om jag hade börjat hiva upp en smartphone.

En av de saker som skiljer oss ifrån detta folk är absolut respekt
Svenskar torde vara världens oartigaste folk alla kategorier, och rätt egotrippade. Hur som, vi bestämde att jag ska återkomma för att leva med dem.

Hon erbjöd mig att vara med ikväll klockan fem, då de skulle ha en ”kvinnlig ring”, men jag kände att det vore oerhört respektlöst att besöka ”Sheikh Nazim’s house” – Sufirnas högkvarter – och äta en lunch i fyrtiofem minuter samman med shejkens dotter, delta i en ring, och sen tro att jag vet något om dem eller kan producera texter om sufi-livet.

20140627_111142Det vore helgalet, varför dagens lunch slutade mycket, mycket lyckligt; jag får komma och gå som jag vill, jag har telefonnumret till husmor i gästhuset, hon var en strålande kvinna och katolik, och grundkänslan jag har är att det är många muslimer på just norra Cypern men de är spridda över hela världen varför man kan tänka sig att man hittar fler katoliker i andra länder.

Jag kommer nog ändå aldrig att komma denna enormt vänliga och gästfria kvinna nära, och det finns många frågor jag aldrig kommer att kunna ställa t.ex. ”Hur är det att ärva denna ”tron” du har fått efter din far? Hur är detOLYMPUS DIGITAL CAMERA att vara shejkens dotter?” Man gör nog inte som man vill då… eller, hon vet inget annat, och vill säkert inget annat, och har sitt eget universum som hon härskar över.

Chauffören, en muslimsk man, ombads efter det att jag hade gått in till lunchen att lämna huset, och vänta utanför, för idag var bara kvinnor tillåtna att vistas inne i detta enormt stora hus byggt under det Osmanska riket.

Husmor berättade att hon nästan varit i Sverige, hon hade korn på Finland, och jag sa henne att vi förstår inte finska, för de kommer ifrån Turkiet, det är egentligen samma folk som de på norra Cypern, och hon nickade ivrigt!
– Ja, ja, jag såg många där som såg ut precis som vi! Och så är det även med shejkens dotter. Hon ser ut som en svenska eller finska förutom sjalen som man bär för att respektera Gud. (Har inget med sex att göra.)

Jag ska absolut anta Hajjas inbjudan, och leva med dem nån vecka i slutet av september, absolut!