U-daterad: Släktforskning rekommenderas

Jag har kommit ner till 1600-talet, och lärde mig mycket på vägen, och då jag flyttade till Färna by i Västmanland betrak10456022_748044151885497_1742577489428033123_ntade grannen mig som ”Stockholmaren” varför det var extra roligt att gräva fram hans stamträd.

Människan hade haft sin far och farfar i byn men innan dess befann de sig i Norrland, och min familj kom dit på 1700-talet.

Min granne blev lätt chockad då han förstod att det var han som var utbölingen…

Men det är många år sedan jag höll på och jag har inte uppdaterat döda och födda.

Holfve är ett taget namn och kommer ifrån Holfvasta by i Tärnsjö utanför Sala, som nu brinner upp, och i botten låg en tvist mellan två bröder om gården, och han som vann striden tog namnet Holfve, och brodern som förlorade tog namnet Sturén. Det var Petrus Pelle Sturén som bytte namn till Sturén.

Hur-Släktforskning-vägen-tillDet var ingen märkvärdig gård men att vara markägande bonde innebar att du aldrig svalt i princip, och i början av 1900-talet bröt alla upp och flyttade in till Sala där farfar jobbade som försäljare på bruket; Strå Kalkbruk.

Lite senare lämnade ”alla” Sala och flyttade till Stockholm, och farfar hyrde en våning på Erik Dahlbergsgatan över vintrarna, sa upp den, flyttade ut alla till skärgården över sommaren, åkte till stán och hyrde en ny… Men slutligen slog han sig ner på Erik Dahlbergsgatan, pappa gick på Norra Real, och jag skulle vilja kalla hela den generationen före oss för Den Tysta Generationen.

Om du låg döende på sjukhus talade man inte om det för dig
Vi ska inte glömma bort detta vårt arv för det var genomgående i alla samhällsklasser och över hela landet. Det talar man inte om! Alla rände omkring och bar på hemligheter, och man lurade i barn att den man gift sig med var far till barn tillkomna tidigare och av andra. Jag har flera vänner och bekanta som chockats i sitt liv för att de upptäckt att man ljugit för dem men frågan är om det var LÖGNER i vår mening? Ofta var det hänsyn. Man såg det som hänsyn, och man menade egentligen inget illa. Det var den tidens mode, och det modet lär komma igen, det gör alla moden, de kommer och går.

Kan man då se att det var två temperaments-olika bröder som stred om gården?
na24pyhlq0tmmolkqxn4wJa, kanske, Sturénarna förefaller mindre äventyrliga, och i Holfveledet har vi många hockeyspelare genom tiderna där Mats Holfve, som omkom som terroroffer i Paris, är den kändaste av dem. Hans kompanjon Jarl Hjalmarson sköts ner av ryssarna över Korea precis när jag själv stod på AB:s redaktion, och fick idiotfrågan om jag var nära släkt med Mats, som då omnämndes igen, och hade jag varit det hade man slagit upp det.
Mats bör ha varit en syssling till mig men det är märkligt att två kompanjoner ryker i två helt olika terrordåd, och som enda svenskar.

Det finns nån Hells Angelsledare som heter Peter Holfve, vi har aldrig mötts, och man kan väl gissa att brodern som vann gården var tuffare än den som förlorade den?  Hur som är släktforskning rätt roligt om man har bra handledare i starten. Släktforskarnas hus i Leksand är en bra början, och de har kurser och man kan bo på ett motell som är granne till dem. Man kan också testa online men jag rekommenderar ändå att man har en handledare i starten. Genline är rätt användbar liksom Arkiv Digital.

Jag upplevde att jag såg att en generation var väldigt kyrklig och nästa rebellisk, och så en kyrklig och en rebellisk…  Det är aldrig fel att känna till sina rötter för det stärker ens identitet.

* Sturénare i Ukraina  Olle Sturén  Pelle Sturén  Sven Sturén

 

 1. Släktforska online – Ancestry.se‎

  Annonswww.ancestry.se/släktforska
  Nu kan du enkelt släktforska online på Ancestry.se. Prova gratis här!
  Ancestry.se följs av 118 personer på Google+
 2. Släktforska hos SVAR – Din länk till historien – riksarkivet.se‎

  Annonssok.riksarkivet.se/
  Skannade kyrkoböcker och databaser.
 3. Släktforskning För Alla – Ladda hem Family Tree Builder‎

  Annonswww.myheritage.se/
  Världens bästa släktforskarprogram

Lena
Lena var en ytterst aktiv och samhällsengagerad författare verksam i Rabén&Sjögrenhuset mellan 1984 och 1992. Bibliografi Det händer aldrig mig (1997), Bilda Förlag Är barn allt? (1992), Rabén & Sjögren Botten upp (1989), R&S Utanför (1989), R&S Könskriget (1988), R&S Fyy 17! (1987), R&S Huddingegruppen: "-norra Europas främsta narkotikaspanare-" (1986), Pseudonym - spökskriven åt Gösta Claesson, R&S Mordet på Törnrosa (1985), R&S Ett Södermalm som gör dig varm (1984), Swedmedia Häktad på sagolika skäl (1984), R&S Älska lagom (1984), R&S Våra undulater (1981), Pseudonym: Lena Andersson, R&S Skola i fosterland : en bok om skolan (1970), Medverkande "Indoktrineringskampanjen", Gidlunds