Sveriges bästa (?) tvättmaskin tackar för sig

Vitvaruföretaget Asko ska lägga ned sin fabriksverksamhet i Jung i Västergötland och över 450 jobb försvinner. Bakgrunden är att all produktion ska flyttas till Slovenien och endast 50 tjänster blir kvar på företagets utvecklings-, produkt- och marknadsavdelning. Avvecklingen väntas ske i två steg under 2013.

Snart är antal stora företag nere på 0,08%. Asko är sedan tidigare ägt av Gorenje i Slovenien. De säger att det går inte att få lönsamhet i Sverige.

Tidigare publicerat i bloggen av en läsare som förmodligen jobbar på SKV:
Det ska låta så bra och fint med att vara egen företagare. Men sanningen är den att staten tar i princip allt du drar in. Dagligen ringer det in folk till skatteverket som är helt chockade över alla avgifter och skatter. De har inte en aning, i slutändan jobbar de gratis eller till slavlöner.

“Svenska skatter vore döden för två företag av tre i USA”
Över 65 procent av företagandet i USA skulle inte klara att leva med svenska skatter, visar internationell rapport.. Sveriges inkomst- och kapitalskatter medför att vi har ont om personer med företagserfarenhet som vill satsa pengar i nya företag, skriver professor Pontus Braunerhjelm vid KTH. Läs mer (DN)

5 kommentarer

  1. varför anger den här bloggen alltid antal stora bolag i nuläget i procent plus att oftast görs jämförelsen att år x var det så många tusen och idag är det x%. Man kan ju inte jämföra procent med antal. Och att antal procent sjunker kan ju både betyda att bolagen blir färre eller att det startas många små, det kan ju till och med vara så att antal stora växer men inte lika fort som de små. Man blir misstänksam när ni väljer att ange siffror på det viset. Ni vet det finns tre sortes lögn, lögn, förbannad lögn och statistik. Ska ta och kolla upp hur det förhåller sig, tråkigt om det visar sig att den bild ni vill förmedla inte stämmer.

  2. När SAAB skulle läggas ner var det inte många som brydde sig
    då var det åtta tusen jobb – vem bryr sig för 450 jobb

  3. Det finns inte ettusen stora företag kvar i landet. De flesta av de privatägda arbetsplatserna är utlandsägda. Näringslivet existerar bara i politisk propaganda. I verkligheten är 3 av 4 företag 1-mansföretag. SAAB var en utdragen dödskamp och folk tappar intresse efter första säsongen.

  4. Det var väldigt många som brydde sig när SAAB lade ned: anställda och deras anhöriga, servicenäringen runtomkring, underleverantörer, kommuner och utbildningsväsen etc. etc.

Kommentarer inaktiverade.