Sveriges skuld i Irakkriget?

En mycket intressant artikel på Newsmill idag, skriven av Roger Fjellström Docent i Praktisk Filosofi.

”Är Sverige medskyldigt till kriget i Irak? Ett krig där mellan fem och sjuhundratusen irakier har dött tillsammans med ca fyra och ett halvt tusen av den USA:s ”Coalition of the Willing” som gick in i Irak för att störta Saddam Husseins regim.

Det angivna skälet hade tre komponenter: regimens brutalitet, att den byggde en arsenal av massförstörelsevapen av nukleärt och biokemiska slag, och att den samverkade med terroristerna i al Qaida. Enligt SvD (2/6/12) säger nu Försvarets Radioanstalt att man visste att USA:s skäl för krig var falskt.

– FRA kunde inte se att Irak var nära att utveckla kärnvapen. Och att Irak inte heller samarbetade med al Qaida, säger Fredrik Wallin, talesman i signalspaningsfrågor. Om Irak hade haft ett sådant program hade FRA upptäckt det eftersom spaning efter massförstörelsevapen var en av uppgifterna.

FRA rapporterade dessa insikter till svenska myndigheter, som sig bör. FRA sänder dagligen rapporter och analyser till ”UD, Försvarsdepartementet, övriga regeringskanslier samt till Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten”. Rimligen fick också Utrikesnämnden informationen, eftersom regeringen där ska diskutera betydelsefulla ärenden med de pålitliga riksdagspartierna innan beslut om Sveriges hållning fattas. Eller höll regeringen den för sig själv? I så fall finns här ett ärende för Konstitutionsutskottet.” Läs mer

2 kommentarer

  1. Läckta uppgifter om kommande massakrer i Syrien i försök att driva igenom en attack mot Syrien av humanitära skäl, R2P igen. En hästkur a la Libyen. Putin förstår att NATO vill gå över den röda linjen i försök att få Ryssland på defensiven. Inga internationella lagar gäller längre. Putin beordrar 2 divisioner för Syrien. Undrar vem har starkare nerver.
    http://tarpley.net/2012/06/12/russia-reportedly-preparing-divisions-for-deployment-to-syria/

Kommentarer inaktiverade.