Vad var det jag sa?

Utan tomtens verkstad blir det ingen mat på bordet eller tak över huvudet. Det spelar ingen roll hur mycket spenat man äter för idag är det inte lönt att flytta hem.

Tomten

Europa måste på nytt bygga upp den industri som försvunnit till låglöneländer, enligt EU:s kommissionär för industri och företagsamhet. Men företagens intressen sammanfaller inte alltid med unionens.

Läs mer

15 kommentarer

 1. you reap as you sow? Tyvärr är det inte alltid politiker-packet som får skörda sin egen sådd…

 2. Vi producerar mycket god ost i Sverige, varför importerar vi då mögel ost från Frankrike? Jag gillar Läkerol , dom har nu flyttat till Slovakien.
  Varför tillverkas Slotts senap i Polen ?
  Varför kan man inte köpa Svenska äpplen i augusti ?

 3. Bra analys av Steinfeld, Förvisso slår han in ett par öppna dörrar men det visar bara hur fattigt det *svenska* kultur- och debattklimatet numera är. Mycket få av dem som idag håller till på svenska kultursidor hade kunnat eller vågat leverera en sådan artikel – och den här är ju skriven för tysk publik från början.
  Det är klart att tjänstesamhället i längden tenderar att bli likt byn där alla levde av att tvätta åt varandra, det spelar ingen roll att tjänsterna idag är både onlinebaserade och billigare än en tvättrunda – de skapar inga långsiktiga inkomster, inget tekniskt framåtskridande och knappast något välstånd.
  Och i längden kommer många länder att tvingas till protektionism för att skydda sitt jordbruk och sin (förnyade?) industri.

 4. I Sverige är det fult att arbeta och jämställs av vissa med att bli lejonmat i Colosseum för 2000 år sedan.

 5. Nej, arbeta ska man men inte för att tjäna pengar. Helst ska man arbeta i oavlönat arbete med att samla in pengar åt partiet som sedan köper platt-TV åt stackars ”flyktingar”. Eller skickar partiledningen på spritfest. Det är fint.

 6. Vi kan inte leva gott på andra låglöneländer hur länge som helst. Det måste bli lönsamt att producera i den här delen av världen igen. Protektionism leder till dyrare produktionskostnader och därmed lägre köpkraft. Det är bara ett sätt att sänka välståndet.

  Som det är nu har vi kunnat behålla höga löner och importera billigt från låglöneländer men det är bara en fördröjningseffekt. Vi lever upp gammalt uppbyggt kapital (produktion och infrastruktur). Inte nog med att vi lever upp barn och barnbarnens resurser genom enorm skuldsättning(inteckning av framtiden) vi bränner arvet också.

  Om folk begrep endast det lilla, lilla ekonomi skulle de skämmas livet ur sig. Rakt språkbruk ger epitetet korkade parasiter.

 7. Jag skulle nog hellre påstå att det snarare är så att det inte är lönt och dessutom så har vi LAS. Varför bjuda till när du ändå har fler anställningstimmar än unga ambitiösa och hungriga personer?

 8. Så vi ska konkurrera med lika låga löner som Kina – och kanske med lika bulldozeraktiga metoder för att kratta för den billiga industrin och urbaniseringen? I så fall har vi snart sålt ut demokratin också. Demokrati är inte bara en fråga om formalia i grundlagar, en levande edemokrati förutsätter också att flertalet har reella möjligehter att påverka sin situation, att bli delaktiga i beslut och att skapa trygghet för sig och de sina – och att göra detta på något annat sätt än genom att tvinga sig igenom ett nyckelhål av slavarbete och kommandokapitalism.
  Protektionismen är redan här, det är bara det att den sällan visas fram öppet. USA kommer också att tvingas till protektionism i olika former om de inte kan få fart på sin ekonomi och sitt politiska system (som idag verkar helt oförmöget att ta några som helst svåra eller långsiktiga beslut)

 9. Vad ni än säger den här planeten är Murphys law – allt som kan gå fel i ett lands ekonomi kommer att gå fel. Grekland är så Murphys law som det kan bli ….!

 10. Du kan sätta vilka löner du vill här i Sverige. Det hjälper inte. Välståndet viker. Det handlar inte om politik utan realia. Det är köpkraften som viker. Vårt välståndet idag bygger på i huvudsak ett arv av kapital(produktionskapacitet) och möjligheten att köpa billiga varor från låglöneländerna. Kontentan blir hur du än vänder och vrider på det att du kommer att få arbeta mer för mindre.

  Är du omedveten om de stora grupper av kineser och för den delen vietnameser, sydkoreaner, thailändare, indier och många andra som fått ökat välstånd de senaste decennierna.

  Jag vet inte hur du fått ihop detta med att det skulle vara ett problem.
  Låter på din argumentation som om du vill att dessa hundratals miljoner
  människor skall riva sina städer och flytta ut på landsbygden till
  fattigdom så att vi kan leva i sus och dus i fortsättningen också. Eller
  vad är det du försöker säga.

  Skall Europas välstånd bedömas utifrån hur de fattigaste delarna av Rumänien har det? Jag tror att det är dags att du studerar utvecklingen i Kina och inte endast lyssnar på socialistiska myter.

  Jag är mycket väl medveten om att socialister i alla tider försökt gynna sig själva på svagare gruppers bekostnad. Idag handlar det om att försöka stoppa balten eller polacken ifrån att komma hit och jobba eller försöka tvinga mig (och andra) att betala dyrt för skyddade varor.

  Välstånd handlar om specialisering och den därmed följande handeln. Välstånd handlar inte om att förvägra andra det välstånd man själv har genom övergrepp och tvång.

  Vi har fortfarande möjlighet att ge uttryck för våra tankar och idéer i vårt land, ovanligt mycket även med Europeiska mått. I Polen är kommunismen förbjuden och i Tyskland är Nazismen förbjuden för att nämna några.

  Att genom val legitimera en nomenklatura var fjärde år som under hot om fängelse konfiskerar minst 75% av befolkningens inkomster och mal ner detta i ett planekonomiskt system. Ett system där staten kidnappar dina barn om du inte sätter dem i statligt reglerade indoktrineringsinstitutioner det är inget jag kallar för folkstyre.

  Dröm vidare om den representativa demokratin och att få till en majoritet så att du under hot, tvång och våld kan tvinga på resten av befolkningen dina värderingar och råna dem på godtyckliga delar av deras inkomster med det moraliska argumentet att ni är fler.

 11. Planekonomi funkar inte och det är produktivitetsökningar som ger utrymme för välståndsökningar i t.ex kortare arbetstider eller fler Porschar för den som vill det. Detta under förutsättning att man inte får sina inkomster konfiskerade av en välfärdsstat och alla dess skattepengdiare i form av nomenklatura, byråkrater och andra som lever gott på skattemedel och producerar nada av något som någon annan vill ha.

 12. Ett land i Europa gör fler saker rätt än fel och det är joddlarna i Alplandet – just nu gör vi nästan allt fel i Sverige.

 13. Självklart går det att konkurrera med import av bruksprodukter från Kina eller andra låglöneländer.

  Varför inte genom att strukturellt optimera och samordna logistiken för tillverkning, montering och uthyrning som gäller hela produktsortiment med exempelvis snarlika hjul: cyklar, cykelkärror, barncyklar, barncykelkärror, barnvagnar,
  barnkärror, bilbarnstolar, bagagekärror, gokartchassie, trampbilar, golfbagvagnar, grillställ, gräsklippare, kanotvagnar, lådbilar, postvagnar, rollator, rullstolar, sparkcyklar, skidvagnar, tevagnar, trädgårdsvagnar, gasflaskekärror osv…

  En hel del av de monterbara delarna till dessa skulle exempelvis helt automatiskt kunna tillverkas av ungefär samma material som används för cykelramar . Det skulle kunna göras automatiskt dygnet på en liten fabrik med avancerade verktygsmaskiner med några få anställda för övervakning (fjärrövervkning nattetid) av processen. Där alla delar görs av samma sorts stålrör. Allt beställs via nätet direkt från verktygsmaskinen, samtidigt som betalningen deponeras. Tillverkning av viss sorts del startar så snar en full batch är beställd… osv… Beställarna är monterings-/uthyrnings-/ service-/ demonterings-/ återvinnings-företag inom praktiskt taget varje kvarter inom varje stad eller tätort. Flera av barnstolarna kan antagligen vara likadana antingen det gäller för barnvagnar, bilar eller cykelkärror… osv… när det gäller alla andra delar. Alltså medell IKEA fast uppdeterat till 2000-talet. Lätt som en plätt . Kina har ingen chans mer än att de kanske tills vidare kan konkurrera med hjulleveranser, cykelkedjor mm. smått och gott…

Kommentarer inaktiverade.