Vem älskar Yngve Frej?

05s14-YNGVEFILMEN-139Författare, som har dött, försvinner snabbt i det mediasamhälle vi lever i, och det är extremt; försvarsbudgeten ska ökas för att media skrivit om ryssarnas upprustning som är en fem, sex år gammal ”nyhet”, och UD utfärdade resevarningar (!) till Indien för att AB körde våldtäktsdrev. (Vi har åtta gånger fler gruppvåldtäkter än miljardkontinenten Indien per capita.)

Slas är en mycket bra författare, och han har skrivit boken ”Vem älskar Yngve Frej” som även har blivit film – och med kanonskådespelare. Boken kom 1968, och har  översatts till ett tiotal andra språk, den filmatiserades 1972 och regisserades av Lars Lennart Forsberg.

hqdefault Det är en uppgiven skildring av ett modernt Sverige, långt ifrån den tidigare idyllen där jordbrukare och hantverkare kunde försörja sig i det småskaliga på den egna lilla gården.

Här får vi stifta bekantskap med bortglömda existenser, som är gamla och överflödiga i ett modernt Sverige i alltmer tilltagande utveckling och rationalisering.

De är däremot inte så gamla att de inte har långt kvar att leva; de är runt de sextio med energin och arbetslusten kvar, men saknar något att göra av sin förmåga. Rollfigurerna skulle idag vara 100 år gamla, och de har lämnat barn efter sig som nu är runt 70-80 år, deras barn är runt 40-50 och deras barn är våra unga.

En del av dem vill ha medborgarlön, och den tanken väcktes redan av sånna som biskop Ingemar Ström på 70-talet, men det är inte en tillfällighet att man ropar efter det här och nu. För att på djupet förstå hur unga människor ens kan komma på idéen att staten ska betala ut en medborgarlön tror jag att man måste förstå den uppgivenhet som Slas plockade fram 1968.

Ser vi framåt kommer robotar sköta väldigt många jobb
debatteckning-29.06-2013I Kina och Indien sätter maskiner ris i dag, och vi behöver skatteväxla från att beskatta arbete till att beskatta just datorer, robotar och det som tar arbete ifrån människan. Vi behöver också nya lönesystem eftersom kokainhandlaren tjänar mer än jag gör.

Vi behöver förstå att ”alla människors lika värde” är en felöversättning; FN talar i sin text om ”alla människors rätt till samma värdighet”. Organplundraren har inte samma värde för oss som kirurgen, jag har ett betydligt större värde än kokainhandlaren.

Men först av allt behöver vi förstå våra rötter för annars blir allt som händer nu i det närmaste helt obegripligt.

indexStig Claesson, signaturen Slas, född 2 juni 1928 i Huddinge, död 4 januari 2008 i Stockholm, var en svensk författare, illustratör och konstnär. Slas har skrivit 88 böcker. Läs mer – och han var en riktig författare. Idag har vi enorma mängder människor som kallar sig för författare men de är inte det. De ger möjligen ut böcker men skriva kan de inte, och det kunde Slas. Du lär märka skillnaden om du kollar in Slas produktion.

Se filmen, och njut!